Marsikdo bo v svojem življenskem obdobju prišel do trenutka, ko ga bo čakala selitev. Bodisi iz svoje otroške sobe v študentski dom ali pa iz stanovanja v drugo stanovanje oziroma po možnosti hišo. Ljudje opisujejo selitev kot eno bolj stresnih življenjskih situacij in, da vam bo lažje smo tukaj zapisali nekaj ključnih nasvetov pri selitvi v drugo stanovanje.

KLJUČNI NASVETI ZA SELITEV

 

1.) Potrebna je dobra organizacija in natančnost:

Sprva si človek misli, da je selitev lahka. Da bo šlo kot po maslu saj sploh nima tako veliko stvari.  A, ko začne enkrat odpirati predale in omare pa je lahko negativno presenečen. Imamo ogromno stvari: knjige, posode, oblačila – zimska, poletna, vmesna, igrače, posteljnina, gospodinjski aparati …pa še do kleti niste prišli!
Nato lahko useka panika in največkrat se zgodi, da zaradi pomanjkanja časa in preobilice dela človek pozabi kakeršenkoli načrt. Na koncu se zgodi, da hodiš po stanovanju in vse skupaj in povprek mečeš v škatle. Čeprav gre tudi tako, tovrstnega brezglavega početja ne priporočamo. Kako se torej lotiti?

Prvih nekaj pravil je lahko takšnih:

  • V plastične škatle pospravite bolj občutljivo blago, kot so steklo in občutljive stvari. Ostalo lahko spravite v kartonaste škatle.
  • Posebno pozornost posvetite občutljivim materialom – steklenim, keramičnim ipd. (škatlo označite z besedo OBČUTLJIVO). Enako velja za elektronske naprave. Tovrstne predmete zavijete v mehurčkasto folijo ali papir ter jih varno zložite v škatle.
  • Na škatlah označite, kakšna vsebina je v njih zapakirana. Najlažje vam bo, če podobne predmete pakirate skupaj.
  • Težje stvari zlagajte na dno škatle in lažje stvari na vrh.
  • Knjige pakirajte v plastične škatle ali trpežne večslojne kartonaste škatle.
  • Pri pakiranju so zelo priročne tudi velike nosilne vreče za večkratno uporabo, najbolj znana je tista modra iz trgovine s pohištvom. Tja lahko daste ogromno oblačil, čevljev ter vsega, kar ni občutljivo.

2.) Ne naložite si preveč

Bodite pazljivi, da v škatle ne naložite preveč, saj se lahko zaradi prevelike obremenitve strgajo. Posledično to lahko pomeni, da morate večkrat po stopnicah gor in dol. Lahko pa si to vzamete tudi kot neke vrste trening 😉

3.) Začnite z manjšimi kosi

Svetujemo, da najprej preselite škatle in manjše stvari, zato da naredite prostor za večje kose pohištva. Te pri premikanju lahko ovijte v folijo in jih tako dodatno zaščitite.
Seveda, lahko naredite tudi obratno in velike kose preseliš najprej ampak pazite, da v praksi to ne pomeni, da je pralni stroj v novem stanovanju precej precej preden ste dokončno preseljeni in vas bo po selitvi čakala gora umazanega perila.

4.) Najem selitvenega servisa

Marsikdo je tudi naivno prepričan, da vse zmore sam. Češ, zakaj pa bi, če imam “le nekaj škatel”, a po koncu selitve pa je ponavadi občutek tak, da jih ima nekaj tisoč. No, resnica je najbrž nekje vmes. No, kljub temu, da bo marsikdo to opravil sam še vseeno svetujemo selitveni servis. Navsezadnje imajo izkušnje, ustrezne kombije in lahko delo opravijo opravijo hitreje in brez oziroma z veliko manj stresa.

Če se boste odločili za najem selitvenega servisa upoštevajte naslednje:

  • Pravočasno rezervirajte termin. 3 dni prej je po navadi dovolj zgodaj, če gre za manjšo selitev, sicer pa še kakšen dan prej.
  • V povpraševanju navedite, od kod in kam se selite, kakšen je dostop na obeh lokacijah, katero nadstropje, je v objektu dvigalo ali so stopnice ter okvirni seznam pohištva oziroma stvari, ki jih boste selili.
  • Sporočite, ali boste sami poskrbeli za pakiranje ali ne. Več podatkov kot imajo, lažje bo selitveni servis določil predviden strošek selitve ter okvirni čas za izvedbo. Če imate dovolj časa in volje,  je z vidika stroška najugodnejše, če sami zapakirate drobne stvari v škatle – plastične ali kartonaste.
  • Poskrbijo lahko tudi za demontažo in ponovno montažo preseljenega pohištva na novi lokaciji. Opozorite servis na večje kose pohištva, pri katerih bi bila potrebna demontaža, da delavci s seboj prinesejo potrebno orodje. Pri montaži predmetov na steno morajo vedeti, kakšna so stene – obložene z mavčnimi ploščami ali betonske.
Štirje ključni nasveti za selitev

Selitveni servis je pri večjih selitvah dobra poteza. Foto: Freeimages

 

To bi bilo nekako na kratko to. Ne glede na to, kako se boste selitve lotili vam želimo obilo lepih trenutkov v vašem novem domu. Seveda pa ne pozabite spakirati tudi WD40 večnamenskega izdelka, ki vam bo zagotovo prišel prav mariskje v vašem domu 🙂

Plastične in kartonaste škatle ter zaboje lahko kupite v trgovinah MERKUR in BAUHAUS.