Ljubitelji cvetov uživajo spomladi, vendar pravi poznavalci vedo za rastline, ki čudovito rastejo in cvetijo pozimi in prav dobro prenašajo zimske temperature. Če ste med tistimi, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin bo tokratni zapis kot nalašč za vas. Poglejmo katere so rože, ki cvetijo tudi pozimi:

KAMELIJA

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Kamelija. Foto: Medjimurje

Kameliji pravimo tudi zimska čajna vrtnica, saj cveti pozimi. Zraste do enega metra in ima velike cvetove v beli, rožnati ali rdeči barvi. Prav tako so veliki in bleščeči tudi njeni listki. Je imeniten okras zimskega vrta in terase!

 

DIŠEČI KOVAČNIK

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Ta grm zraste v višino tudi do dva metra. Presenetil vas bo z izredno opojnim vonjem po limoni. Kremno beli cvetovi se razprejo pozimi ali zgodaj spomladi. Seveda je odvisno tudi od tega, kje živite.

 

GROBELJNIK

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Grobeljnik je rastlina trpežne narave. Sadi se jo v zunanja korita ali balkonske posode, zemlja pa mora biti odcedna. Tudi nekaj stopinj pod minusom ji ne pride do živega, zato vas bo zlahka razveseljevala čez celo zimo.

 

BODIKA, BOŽJE DREVESCE

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Bodika je posebna zaradi svojih rdečih dekorativnih jagod. V zimskem času je zelo primerna tudi za izdelavo zimzelenih šopkov in venčkov. Vendar, pozor! Rdeče jagode so strupene!

 

ČRNI TELOH

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Črni teloh je ena redkih rastlin, ki cvetijo v zimskem času. Njegovi cvetovi razveseljujejo pozimi, ko narava počiva, zato se ga je ponekod prijelo ime snežna roža ali božična roža. Slovensko poimenovanje črni teloh pa ima svoj izvor v barvi korenine, ki je črna.

 

MAČEHE

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

V zunanjih koritih ali loncih bodo mačehe odlično uspevale tudi pozimi. Zanje je značilno dolgo cvetenje in pa to, da so na voljo v vseh barvah mavrice. Izberite vijolično, ki bo ustvarila imeniten kontrast z belo zimsko pokrajino.

 

ZIMSKI JASMIN

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

Kot pove že ime, zimski jasmin cveti v najhladnejšem delu leta ter zlahka obstane tudi prekrit s snegom. Vendar ne pričakujte tipičnega vonja po jasminu, saj zimska različica ne oddaja nobenih vonjav. Zato bi lahko rekli, da je jegova največja vrlina ta, da vrt naredi sončen in živahen tudi takrat, ko je zunaj sivo in mračno.

 

Seveda jih obstaja še nekaj več ampak izbrali smo sedem najbolj pogostih rož “trajnic”. Želimo vam uspešno vrtnarjenje tudi v zimskem času in ne pozabite uporabiti WD-40 večnamenskega izdelka pri zaščiti vašega vrtnega orodja 😉

Rože, ki cvetijo tudi pozimi!

 

Vse potrebne stvari za vrtnarjenje lahko kupite v trgovinah MERKUR in BAUHAUS.