Za streho morate dobro poskrbeti tudi pozimi, saj gre za enega od najpomembnejših delov stavbe. Tako bosta vaš dom in okolica prijetna ter predvsem varna. Razpisali smo se o najpogostejših težavah, ki jih lahko imate s streho pozimi, in kako jih lahko rešite.

Okolju primerna streha

Če živite v gorskem svetu, kjer so pogoste obilne snežne padavine, so najbolj primerne strme strehe, da sneg čim hitreje spolzi z njih in ne obremenjuje ostrešja. Nasprotno pa, če vaša hiša stoji v vetrovnih pokrajinah Primorja, potem jo prekriva čim bolj položna streha, ki je tako vetru manj izpostavljena.
Z razvojem stavbarstva so se spreminjale tudi kritine. Najpogostejša kritina sta opečni in betonski strešnik. Nekaj časa so bile priljubljene lahke kritine z azbestnimi vlakni, vendar smo končno spoznali, da je azbest strupen, zato je proizvodnja in raba azbesta prepovedana. Še več, priporočena je odstranitev obstoječe azbestne kritine.

Pri odstranjevanju azbestnih kritin je potrebna pazljivost, saj se lahko ob takih delih nevarno sprostijo azbestna vlakna. Tovrstna opravila je treba prepustiti strokovnjakom! Namesto azbestne kritine so na voljo vlaknocementne valovite plošče, bolj priljubljene pa so kovinske kritine v obliki strešnikov. Dandanes pa vidimo vse vrste streh, tako strme kot ravne, iz vseh vrst kritin, tudi iz umetnih mas.

Vsaka streha je dobra, če je dobro narejena, le izvedbeni detajli se zelo razlikujejo.

 

 

Streha pozimi in sneg

Ko govorimo o zimskih razmerah, je pomembno, da sneg, ki pade na streho, tam tudi ostane. Padajoči sneg s strehe lahko povzroči precej škode in poškoduje mimoidoče. Zato so na vseh strehah višjih stavb obvezni snegolovi ali nedrseča strešna kritina, ki zadrži sneg na strehi do odjuge. Kljub temu morate poskrbeti, da na strehi ni preveč snega. Kajti teža snega jo lahko poškoduje.

 

Sneg prinaša številne neprijetnosti

Enostavne in najbolj zanesljive strehe zagotavljajo zgolj zaščito pred padavinami, saj je med ogrevano etažo in streho še hladna, prezračevana podstreha. Toplota, ki izhaja skozi gornjo ploščo, se izgubi skozi prezračevalne odprtine in kritina ostaja hladna, zato se sneg ne taja.

Če pa je prostor podstrehe izkoriščen za bivalne in ogrevane prostore mansarde, so toplotne razmere v strehi drugačne. Tudi če je izolirana streha prezračevana, je možno, da del toplote uhaja skozi kritino in tali sneg. Ravno ta kombinacija, ki nastaja pozimi na toplih strehah, to pomeni sneg in voda, je najbolj neprijetna. Sneg se v dotiku s kritino tali, voda, ki pri tem nastaja, pa odteka v žleb ali zamaka med strešniki v stavbo.

Druga neprijetnost, ki nastane v takih razmerah, je rast ledenih sveč, ki visijo pod žlebovi in predstavljajo potencialno nevarnost. Ledene sveče pomenijo, da je toplotna izolacija strehe nezadostna.

 

Kako rešiti težave?

Odpravljanje tovrstnih težav – zamakanja med strešniki in pojava ledenih sveč – ni enostavno. Treba je preprečiti, da bi se streha segrevala. To pomeni, da mora biti pod kritino zadostna neovirana prezračevana plast zraka, ki odvaja izgubljeno toploto, pod to plastjo pa kakovostno izvedena toplotna izolacija ustrezne debeline.

Povsem drugačna poškodba mansardne strehe je nastanek kondenzata (vodnih kapljic) v področju toplotne izolacije. Ta je posledica nepravilne izdelave strehe. Na notranji, topli strani strehe mora biti vgrajena parna ovira, ki omejuje vdor vlage v toplotno izolacijo. Parna ovira mora biti neprekinjena, da onemogoči vdor zraka. Če je parna ovira nepravilno vgrajena, se izolacija v strešni konstrukciji navlaži in izgubi toplotno izolacijske sposobnosti.

Streho je treba sanirati tako, da se pravilno vgradi nova parna ovira. To pomeni, da je treba streho odpreti z zgornje ali spodnje strani, torej odstraniti kritino in vse sloje nad parno oviro, ali odstraniti notranji opaž in sloje do toplotne izolacije.

Pri toplotni izolaciji streh lahko opozorimo še na eno slabost, ki se dogaja zadnja leta. Lastniki prepogosto vgrajujejo toplotno izolacijo, ki je gorljiva, recimo polistiren ali fenolna pena. To ni dobro, tudi toplotna izolacija v strehi naj bi bila negorljiva, recimo mineralna volna.

Kot povsod drugje lahko skoraj vsa ta opravila postorite sami, priznamo pa, da je bolje in hitreje, če pokličete strokovnjake, izkušene krovce ali izolaterje.

Rešite težave s streho še predno nastanejo!

Žeblje lahko za dodano zaščito pošpricate z WD40 belo litijevo mastjo. Foto: Freeimages.com

Ko gre za gradnjo, vzdrževanje ter ohranjanje čistih in podmazanih orodij je WD-40 vedno prava izbira .  Pločevinka WD-40 večnamenskega izdelka je tako univerzalna, da jo zagotovo najdete pri večini strokovnjakov v njihovih kovčkih z orodjem.

Vse za vaš dom najdete v trgovinah:
BAUHAUS
MERKUR