Avtodom je vsepogostejša izbira potovanja in v osnovi zelo prijetna izkušnja, lahko pa pri tem naletimo tudi na mnoge nevšečnosti. Veliko je odvisno od tega, kako dobro in pravočasno pripravimo avtodom na poletno sezono. Če načrtujemo daljši dopust, moramo vsekakor poskrbeti za to, da nanj nismo pripravljeni le sami, temveč da se bo s prihajajočimi obremenitvami brez težav soočilo tudi naše vozilo.

Kar nekaj komponent igra odločilno vlogo pri zagotavljanju zadovoljstva pri uporabi avtodoma v poletnih dneh. Če se opremi ne posvetimo pravočasno, nas bo morda pustila na cedilu, kar pa seveda pomeni slabo izkušnjo. Poskrbite za to, da bo avtodom ponudil kar najboljše izhodišče za popoln dopust. Gremo kar po vrsti:

1.) Preverite stanje klimatske naprave

Dobra klima je odlično izhodišče, a na dolgi rok se na to opremo ne moremo zanašati, če ne skrbimo za dobro vzdrževanje. S tem mislimo predvsem na polnjenje klime, ki je ključni opravek pri pripravi avtodoma na poletno sezono. Polnjenje klime je smiselno opraviti pred vsakim daljšim dopustom, oziroma se opravi pregled, ki vključuje tudi druge elemente. Seveda polnjenje klime ni potrebno prav pred vsako potjo, pomembno pa je, da stanje klimatske naprave vedno sproti preverjamo.

 

2. Očistite vodni kamen

V rezervoarju se je sigurno nabral vodni kamen če le tega niste odstranili preden ste zaključili sezono. Kamen najbolj učinkovito odstranjuje koncentrirana citronka, ki jo najdete v specializiranih trgovinah. Ponavadi tovrstno sredstvo stresete v zadostno količino vodo in pustite delovati 24 ur. Sredstvo nato spustite iz rezervoarja in tako bo odplaknilo ves vodni kamen. V kolikor je kamna veliko, postopek ponovite.

3. Preglejte pnevmatike

V vsaki pnevmatiki preglejte če je v njej dovolj tlaka. Preglejte tudi zunanjost pnevmatike če opazite znake obrabe ali kakšne druge poškodbe, ki bi lahko vplivala na vaše potovanje z avtodomom. Bolje je, da to naredite dokler ste še doma, kot da se vam taka neprijetnost zgodi na poti. Preglejte in prilagodite tudi  zavore.

4. Preglejte akumulator

Preglejte v kakšnem stanju je akumulator. Če je potrebno predlagamo, da očistite priključke akumulatorja z WD-40 čistilcem kontaktov, ki je odporen proti koroziji. Nivo tekočine dobro preverite, napolnite in znova priključite akumulator.

Pripravite svoj avtodom pred sezono

5. Pripravite vodni sistem

Priprava vode je pomembna predvsem zato, ker je po vsej verjetnosti v njej prisotna bakterija legionela, ki je za človeka lahko smrtno nevarna. Zato je pomembno, da pri pripravi vode uporabite sredstvo, ki bo vodo do te mere očistilo, da bo varna za uporabo na vašem potovanju. Bodite pozorni tudi na to, da preverite če rezervoar mogoče kje pušča, da te napake lahko odpravite preden greste na prvo pot v novi sezoni.

7.) Poglejte notranjost in zunanjost avtodoma če so kje kakšne poškodbe

Pomembno je, da avtodom pregledate tako zunaj kot v notranjosti in tako odkrijete kaj kar je potrebno popraviti, zamenjati, nadomestiti za varno sezono.