Odločitev za gradnjo lastne hiše je velik korak in pomembno je, da izberete hišo, ki bo najbolj ustrezala vam in vašim potrebam ter pričakovanjem. Na trgu lahko najdete številne ponudnike tako klasičnih kot montažnih hiš, zato je pomembno, da pred nakupom tudi sami pridobite čim več informacij s tega področja. Poznavanje gradnje montažne hiše je eno izmed ključnih znanj pri nakupu vašega novega doma, saj tak način gradnje prinaša mnoge prednosti. Katere so te prednosti pa izveste spodaj.

 

Hiter postopek gradnje

Prednosti gradnje montažne hiše

Montažno hišo se postavi v petih mesecih! Foto: acumeninterior.com

Osnovni konstrukcijski element pri gradnji montažne hiše je les, bistvo montažne gradnje pa je, da objekt sestavimo iz vnaprej izdelanih elementov. Gre torej za vnaprej pripravljeno gradnjo, kjer strokovnjaki elemente in večje sklope na območju gradnje sestavijo v celoto. Posledično je gradnja čistejša tudi na samem gradbišču. Hitra gradnja montažne hiše zagotavlja, da je konstrukcija zgrajena v najkrajšem možnem času ter tako zaščitena pred vremenskimi vplivi.

Čas gradnje montažne hiše je odvisen od vrste izvedbe, zahtevnosti objekta in vgrajenih materialov.
O
kviren čas gradnje se glede na fazo gradnje giba od dveh do petih mesecev.

 

Stroški so znani vnaprej

Prednosti gradnje montažne hiše

Pri montažnih hišah drži kalkulacija že iz samega štarta. Foto: freeimages.com

Pomembna prednost montažne gradnje je, da so stroški znani vnaprej, saj se cena tekom gradnje ne spreminja. Do vselitve vas tako ne morejo presenetiti nenačrtovani stroški, ki bi ogrozili vašo finančno varnost.

Kot kupec tekom gradnje prilagajate želje po uporabljenih materialih ter izbor opreme. V tem primeru se lahko cena glede na vaše dodatne želje spremeni.

 

Odlična toplotna izolativnost

Prednosti gradnje montažne hiše

Montažne hiše imajo odlično toplotno izolativnost. Foto: izdelavafasade.si

Osnova je lesena konstrukcija

Čeprav v južni Evropi ter v Sloveniji še vedno prevladuje klasična gradnja, je v Severni Evropi, kjer vlada hladno podnebje, večina hiš grajenih iz lesa. Zasnova sodobnih montažnih hiš namreč nudi veliko toplotno udobje ob izjemno majhni porabi energije, saj dobro izolativne lesene stene omogočajo ohranitev v hiši pridobljene toplote. Leseno ogrodje, povezano v celoto kljubuje vetrovom, snežnim obtežitvam in močnim potresnim sunkom. Zaradi majhne lastne teže pa je les izredno uporaben tudi za gradnjo na področjih, kjer je zmanjšana nosilnost tal.

 

Kako je lahko montažna hiša tako izolativna?

Manjša debelina sten in lažja konstrukcija služita kot pomembni prednosti montažne gradnje v primerjavi s klasično.

  • Masivne stene klasične gradnje zagotavljajo akumulacijo toplote, posledično pa prihaja do počasnejšega pregrevanja konstrukcije v poletnih dneh.
  • Montažne hiše pa imajo zaradi tanjših sten toplotno akumulativnost manjšo, kar pomeni, da se pozimi hitreje ogrejejo, poleti pa hitreje in lažje ohladijo.

Strokovnjaki tako ocenjujejo, da imajo kvalitetno grajene montažne hiše tudi do 50 % nižje stroške ogrevanja od povprečnih hiš klasične gradnje.

Hitra sanacija

Prednosti gradnje montažne hiše

Poškodovane dele montažne hiše lahko popravimo hitreje kot pri klasičnih. Foto: acumeninterior.com

Sanacija montažne hiše je v mnogih pogledih preprostejša in predvsem hitrejša od sanacije hiše klasične gradnje. Veliko elementov montažne hiše lahko preprosto odstranite, zato je v primeru poplav sušenje celotne konstrukcije hitrejše in kvalitetnejše. Deli sten, notranje obloge in izolacija so komponente, ki jih  lahko zamenjate hitro in enostavno, kar je bistveno preprosteje kot sušenje vlažnih sten v primeru klasične gradnje. 

 

Visoka potresna in požarna varnost

Prednosti gradnje montažne hiše

Montažne hiše so požarno in potresno zelo varne. Foto: Cnprefabbuilding.com

Morda se na prvi pogled zdi, da je montažna gradnja zaradi lažje konstrukcije manj kvalitetna ter bo težje kljubovala ekstremnim vremenskim razmeram, ki smo jim v Sloveniji mnogokrat priča. A temu ni tako.

Potresna varnost

Če govorimo o gradnji energetsko učinkovitih ter potresno varnih zgradb, alternative leseni (montažni) gradnji ni. Les kot prevladujoč gradbeni material izvrstno prenaša tlačno in vlečno obremenitev ter tako odlično prestane upogibno silo, ki nastane kot posledica potresa. Mnogi se ne zavedajo, da je predvidena škoda na objektu odvisna predvsem od teže le-tega. Teža montažne hiše pa je predvidoma štirikrat manjša od klasične gradnje. Posledično je zato je potresno varnejša, gradite pa jo lahko tudi na tleh z zmanjšano nosilnostjo.

Požarna varnost

Hkrati je montažna gradnja požarno varna. Seveda je les kot naraven material gorljiv, vendar v primeru požara prevzame večje obremenitve kot beton ali jeklo. Les pri gorenju na svoji površini ustvarja samozaščitno plast, ki ščiti notranje nosilno jedro hiše. Ogrodje hiše tako ne izgubi svojih nosilnih lastnosti in popusti kasneje.

  • Zaradi uporabe posebne obloge sten z mavčno-vlaknenimi ploščami požarna odpornost ocenjena na kar 60 minut. To pomeni, da imamo vsaj toliko časa, da se na varno umaknemo iz objekta.

 

Zdrava bivalna klima

Prednosti gradnje montažne hiše

Osnovni konstrukcijski element pri gradnji montažne hiše je les – največje darilo, ki nam ga je dala narava. Zgradbe so zgrajene iz naravnih materialov, ti pa so izjemno zračni,

  • gradnja montažne hiše je praktično »suha«. Tako se lahko v montažni hiši za zmeraj poslovite od vlage, ki je glavni krivec za črne ploskve plesni na stenah.

Pri klasični hiši že zaradi načina gradnje obstaja vlaga, ki s prostim očesom ni vidna, a jo organizem čuti in zaznava.

Vsi se zavedamo, da brez čistega in svežega zraka ni življenja, zato je za zdravo bivalno klimo izjemnega pomena tudi prezračevanje. Mnogi ponudniki montažnih hiš vam zato nudijo napredne sisteme prezračevanja, ki zagotavljajo vedno svež in čist zrak v prostorih, ob enem pa majhno porabo energije.

 

Več o montažnih hišah si lahko preberete na Lumar.si iz kjer smo tudi črpali gradivo za ta članek.

Montažno hišo vam bodo po vsej verjetnosti postavljali strokovnjaki in pri samem delu ne boste imeli težav. Ko pa pride enkrat do škripajočih vrat pa smo prepričani, da bo WD-40 večnamenski sprej. vaš prijatelj v stiski! Ena pločevinka, na tisoče možnoti uporabe! 😉