Praznični okraski naredijo december še toliko bolj prijeten in za mnoge ni pravega vzdušja, če jih ni. Vse lepo in prav ampak pazite, da vam ravno ti ne pokvarijo prazničnega vzdušja. Ja, prav ste prebrali, ravno različni okraski, med njimi tudi adventni venčki, so lahko krivi za izbruh požara doma zato je treba biti pazljiv! V tokratnem blogu si boste lahko prebrali zakaj zagori, kako se plamenom izogniti in kako venček ali smrekico najbolje pogasite.

 

Največ požarov doma je prav decembra

Praznični december je po podatkih gasilcev v primerjavi z drugimi meseci v letu požarno bistveno nevarnejši. Za primer so navedli, da so leta 2016 v decembru popisali kar za dobrih 91 % več požarov, kot je bilo povprečje na mesec. Podobno je sledilo tudi leta 2018, ko je bilo decembra 65 % več požarov kot je znašalo mesečno povprečje leta, decembra 2019 pa 59 % več.

Poglejte si kako hitro gre lahko narobe!

Kako preprečiti, da venček ali smrekica zagori?

Praznični okraski so lepi vendar nam ne smejo biti samoumevni saj lahko, kot ste videli, pripelje do katastrofe. A brez drame, s pravilnim ravnanjem se da preprečiti, da bi imeli pokvarjene praznike. Pomembno je že, kam in kako v stanovanje postavite adventni venček s svečami in smrečico z lučkami:

 

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar;
  • nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali smrečica lahko prevrne; to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • če uporabljate svečke, pa jih redno menjavajte, preden pogorijo do dna;
  • morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini; Priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.
  • Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici pa naj gorijo le, če ste v bližini.

 

Nevarni so tako plastični kot naravni praznični okraski

Razlika je, ali je adventni venček naraven ali plastičen. Suh naravni venček se bo namreč vnel in zgoreval hitreje od plastičnega.

 

»Požarno zelo nevarno pa je tudi umetno rastlinje. Sestavljeno je iz gorljive plastike, ki med gorenjem kaplja in tvori veliko dima. To pomeni, da med gorenjem lahko hitreje vname preprogo, mizo ali druge vrste snovi, ki so pod venčkom, so pojasnili pri Gasilski zvezi Slovenije.

 

Pazljivo z nizkocenovnimi lučkami na novoletnih jelkah

A nič manj niso nevarni niti novoletne jelke in njihovo okrasje. Po izkušnjah so prav lučke statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke.

 

Navadne barvne žarnice z žarilno nitko ne sodijo v bližino gorljivega okrasja ali na smrekico.
Druga nevarnost je požar, ki nastane zaradi električnega vodnika, ki povezuje novoletne lučke. Še posebej nevarni so nizkocenovni izdelki s tankimi električnimi vodniki, ki se pregrejejo, če so lučke dalj časa vključene.

 

Gasilni aparat naj bo vedno na dosegu roke

Tudi za uspešno gašenje požarov na novoletni jelki je pomembno, da imate v bližini gasilnik. Najprimernejši so gasilniki na peno ali vodno meglo, ki uspešno pogasijo tudi lučke pod napetostjo, pri gašenju pa delajo najmanj škode.

Pomembno je, da znate oceniti, kdaj ogenj še lahko gasite sami. Gasilci pravijo, da bo po vžigu jelke požar hitro napredoval po višini in oddajal veliko toplote. S tem se bodo vnele gorljive snovi ob jelki. Požar je tako lahko že kmalu neobvladljiv, tudi če ga gasite z gasilnikom.

 

Kakorkoli že, upamo, da se to ne pripeti nobenemu! Če ste v dilemi kaj kupiti prijateljem ali partnerju za božič lahko predlagamo, da z WD-40 ne boste preveč zgrešili saj je s svojo uporabnostjo praktičen skoraj povsod 😉
WD-40 Večnamenski izdelki
WD-40 Specialist linija
WD-40 Bike linija

Kupite jih lahko v trgovinah kot so: MERKUR, BAUHAUS, OBI, PETROL, ORODJE ŽABJEK, …