Ste opazili, da je vožnja ponoči vedno bolj utrujajoča saj je vidljivost vedno slabša? V večini primerov je to posledica poškodovanih žarometov.

Obnova žarometov

Porumenelost oziroma motnost žarometov se največkrat pojavi pri avtomobilih, ki nimajo steklenih luči ampak plastične. V večini primerov gre za posledico nekvalitetne plastike oziroma nekvalitetnega nanosa UV zaščite na žaromet, različnih zunanjih vplivov (UV žarki, mehanske poškodbe, itd…) in notranjih vplivov (namestitev močnejših žarnic, cenejših žarnic brez UV filtra itd…). Posledično se bistveno zmanjša vidljivost (tudi do 80%!!) in s tem možnost za pravočasno reagiranje na različne nevarne okoliščine v prometu ponoči. Tega se zavedajo tudi izvajalci tehničnih pregledov, zato vedno več takšnih avtomobilov zavrnejo kot tehnično neizpravne. Vendar do tehničnega pregleda ni smiselno čakati zato raje vzemite stvari v svoje roke in poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Žaromete lahko nadomestimo z novimi, lahko pa jih tudi obnovimo.

Poleg menjave žarometov z novimi (originalnimi ali neoriginalnimi) je možno večino žarometov obnoviti.
Obnova žarometov je poseg, ki ga lahko prepustite mojstrom, ki se s tem ukvarjajo, v kolikor pa ste spretni in imate vse potrebščine pa lahko žaromete obnovite tudi sami doma.

Treba je imeti orodja in poznati postopek. Kako poteka obnova žarometov?

Postopek se izvaja na avtomobilu tako, da žarometov ni potrebno demontirati in nato nazaj montirati na avtomobil. Se pa priporoča, da blatnik in odbijač pred delom zaščitite s trakom nato pa:

1.) Odstranite zunanjo poškodovano plast z brušenjem
postopek je sestavljen iz poliranja z najmanj štirimi granulacijami brusnega papirja (ponavadi 600, 1200, 1500 in  2000). Pri poliranju z brusnim papirjem obvezno uporabite zraven še vodo.

2.) Spolirajte
Po brušenju se žaromet spolira. Lahko polirate s strojem ali pa ročno, ki je tudi bolj dolgotrajno. Pri poliranju uporabite posebne namenske polirne paste s tem, da naj vsebuje zaključna polirna pasta še posebno dodano UV zaščito. Če pasta te UV zaščite nima, ste naredili zelo malo saj so ponavadi UV žarki največji uničevalec žarometa in se bo rumena barva oziroma motnost zopet pojavila.

Po tem postopku se lahko nanese tudi zaščitni UV lak, ki naj bo kvaliteten saj se lahko nekvalitetni laki začnejo hitro luščiti.

Obnova žarometov

Žaromet pred obnovo

Obnova žarometov

Zaščita karoserije in odbijača med poliranjem

Obnova žarometov

Žaromet po obnovi

Druge opcije obnove luči:

– Zobna pasta
Za hitro rešitev lahko uporabite tudi zobno pasto, ki jo nasnesete na žaromet in nato s krpo iz mikrovlaken s krožnimi gibi drgnete po žarometu. Ko zobna pasta postane že rahlo lepljiva, polijte z vodo in drgnite dalje. Na koncu še splaknite z vodo in zbrišite z drugo, suho krpo iz mikrovlaken.
V zobni pasti so tudi delci iz gline vendar so precej manjši kot pri običajnih polirnih pastah, zato učinek ne bo enak.

– WD-40 večnamenski izdelek
Tudi WD-40 večnamenski sprej je lahko pomagač v takši situaciji. Pošpricajte žaromete in jih podrgnite s krpo iz mikrovlaken. Sproti boste videli, kako bledost žarometov izginja in končni izdelek vas bo presenetil.
Je pa to začasna rešitev saj se bo WD-40 nanos sčasoma spral dol z žarometa in spet bo začel rumeneti / bledeti.
Več o WD-40 multi-use spreju: https://wd40.si/multi-use-product-vecnamenski-izdelek/

Obnova žarometov

WD-40 večnamenski izdelek lahko kupite tudi v trgovini KA3
https://www.ka3.si/

Uspešno obnavljanje žarometov vam želimo! 🙂