Ne dovolite, da poletna vročina uniči vašo trato. Oglejte si te štiri nasvete, da bo vaša trava sveža in zdrava skozi celo sezono.

Kosite svojo trato po vzorcu

Kosilnico sicer lahko po vrtu vodimo naključno, če pa želimo imeti vzorec (najbolj priporočeno), pa moramo imeti kosilnico z valjem, ki jo vodimo sistematično po trati. Najprej pokosimo zunanji rob, nato pa kosimo v pasovih vzporedno, vendar vsak pas v nasprotno smer kot prejšnjega. Na športnih igriščih pri vsaki košnji kosimo v drugo smer, da preprečimo rast trave v eno smer, kar lahko vpliva na gibanje žoge.

Višina trave je pomembna

Višina košnje je odvisna od namena trate. Na območjih hoje in športnih iger travo kosimo na višino od 1 do 2,5 cm. Tako košena trata je zelo odporna proti obremenitvam. Okoli dreves kosimo trato na višino 5 do 10 cm. Če se odločimo, da bomo imeli del vrta kot naravni cvetoči travnik, ga pustimo, da cvetlice zrastejo, zacvetijo, napravijo semena in jih odvržejo. To pomeni, da ga kosimo, ko so rastline visoke preko pol metra ali več, prvo košnjo pa izvedemo poleti. Takšen travnik pokosimo največ 3 krat letno.

Naravno “gnojite” svojo trato

Če redno kosimo, je ostankov pokošene trave malo, zato jih lahko pustimo, da se z njimi hranijo deževniki. Če pa imamo zelo kakovostno trato, kjer mora biti površina čim bolj enakomerna (npr. igrišča), pa seveda ostanke trave zberemo in kompostiramo. Ostanke trave moramo odstraniti tudi takrat, ko ji je več (npr. ob manj redni košnji), da ne začnejo gniti. To velja tudi v primeru, kjer imamo kosilnice, ki ostanke trave “mulčijo” in izvržejo v ravni liniji.

Naj bo trata hidrirana

Če želite izboljšati barvo in rast trate, zalivajte travo enkrat ali dvakrat na teden. Zjutraj je ponavadi najboljši čas za zalivanje trave, ker je manj vetra in manj sonca, kar omogoča, da trava vpije največ vlage. Redno zalivanje trave zjutraj tudi odvrača škodljivce in okužbe z boleznimi, saj se trata suši preostanek dneva.

.

Kaj je še dobro vedeti pri košnji trave?

Čas košnje

Najprimernejši čas košnje znotraj dneva je pozno popoldne. Nikoli ne kosimo mokre trave, ker ji to škoduje, poleg tega pa se bo pokošena trava lepila na kosilnico. Jutranja košnja, ko je trava še polna rose, je neprimerna.

Pogostost košnje

Pogosteje kosimo v toplih in vlažnih dnevih, redkeje pa v sušnem obdobju. Pogostost košnje prilagajamo višini trate in hitrosti rasti. Pogosteje kosimo, če trata raste hitreje. Pravilo je, da nikoli ne pokosimo več kot tretjino listne mase. Če kosimo redkeje in močno, se bo trava po vsaki košnji skušala obrasti, kar pa jo bo izčrpavalo.

Pogostost košnje je odvisna od višine trate. Nižja, kot je trata, pogosteje moramo kositi.

Pogostost košnje glede na višino trate in letni čas:

  • pomlad in jesen: višina do 2 cm 1 do 2-krat tedensko, 3 do 5 cm 1- krat tedensko, 5 do 10 cm 2-krat mesečno;
  • poletje: višina do 2 cm 3-krat tedensko, 3 do 5 cm 1-krat tedensko, 5 do 10 cm 2-krat mesečno.

Pozimi trato kosimo po potrebi, če ni snega in to tako, da odstranjujemo samo vršičke.

Če imamo zelo nizko trato (višine 0,5 do 1 cm), jo poleti kosimo vsak drugi ali tretji dan.

 

Nasvet: Uporabite WD-40 večnamenski izdelek, da:
1.) zaščitite dele kosilnice pred rjo.
2.) poskrbite, da se kolesa lažje vrtijo.
3.) preprečite, da se trava ne “zapeče” na ohišje kosilinice

Izdelke WD-40 in vse pripomočke za nego trate najdete na WWW.MERKUR.SI