Ribolov v zimskih mesecih je lahko tako velik in uspešen kot poleti.  Prvi razlog je ta, da precej sezonskih ribičev raje ostane v toplem zavetju doma, drugi razlog pa je, da se sladkovodne vrste rib združijo, kar pomeni več rib na vaši vabi. Toda zimski ribolov zahteva nekaj priprav. Tu je nekaj ribiških nasvetov in taktik za ribolov v hladnem vremenu.

 

Lokacija, lokacija, lokacija

 

Nasveti in taktike za zimski ribolov

Prava lokacija igra veliko vlogo. Foto: Freeimages.com

Pri ribolovu v kateri koli sezoni je ključnega pomena, da izberete pravo mesto za postavitev svoje linije. Če v zimskih (ali poletnih) mesecih niste prepričani, kje so dobra ribolovna mesta, obiščite spletno stran Slovenskega zavoda za ribištvo.

Tam imajo vse najnovejše informacije o tem, katere ribe so v katerih jezerih, kateri letni čas ponuja najboljši ulov in vse zakone, ki jih boste morali upoštevati.

Ob tem vam svetujemo tudi veliko previdnosti. Če vidite, da ima reka ali jezero kjer nameravate loviti velik tok, se mu izogibajte. Visoki tokovi niso dobri za ribolov in so lahko nevarni.

Planirajte pravi čas za odhod

 

Nasveti in taktike za zimski ribolov

 

Na to, kako dober bo ribolov vpliva tudi vreme. Spremljanje vremenske napovedi je torek ključno za  produktivne dni. Moramo pa tu poudariti, da najboljši ribolovni pogoji morda niso najbolj udobni oziroma prijetni za ribiče. Vremenske fronte namreč vplivajo na raven aktivnosti vseh sladkovodnih vrst. Na splošno so ribe bolj aktivne pred fronto in manj aktivne po njej. Če je le mogoče načrtujte ribolovna potovanja tik pred prehodom hladne fronte. Ker pa je večina ribičev omejena na ribolov ob vikendih, ne glede na vremenske razmere, je tu nekaj nasvetov za ribolov po fronti:

Nizki zračni tlak je vedno pred fronto. Po prehodu fronte bo območje visokega zračnega tlaka. Ta bo posledično prinašal vetrove s severa ali severovzhoda in preprečeval nastanek oblakov na nebu. To bo ustvarilo jasne in sončne dni, vendar ne vedno najbolj plodne ribolovne pogoje.

Še vedno pa lahko svetlo sonce lahko izkoristimo v prid ribičem. V zimskih mesecih je globalni položaj sonca bolj južno na nebu. To mu omogoča, da zelo močno sije na severnih bregovih. Severni breg tudi preprečuje, da bi hladen, severni veter zadel vodo. Zaščita pred vetrom in svetlo sonce pomeni, da se bo voda čez dan hitreje ogrevala. Zaradi tega se osredotočite na te severne obrežne črte 😉

Pozimi so najboljši časi za lovljenje rib običajno med 10. in 16. uro. To še ne pomeni, da ne bo uspeha ob zori in mraku – le malo jih bo. Izkoristite priložnost za spanje in uživajte v prijetnejših ribolovnih izkušnjah sredi dneva.

 

Imejte dobro opremo

 

Nasveti in taktike za zimski ribolov

Dobra oblačila in oprema sta ključnega pomena! Foto: freeimages.com

Zima je naporna za ribiško opremo, zato poskrbite, da boste nastavili svoje kolute. Hladne temperature utegnejo zamrzniti ležaje vaših kolutov in zgostiti staro olje in maščobo. Če ne veste, kako sami vzdrževati svoje kolute vam svetujemo servis ribiške opreme kjer vam bodo z veseljem pomagali. Seveda boste morali odšteti nekaj denarja, vendar na koncu ne boste zapravili dneva kjer bi lahko ugotovili, da se vam je kolut zaskočil, ko ste nekje sredi jezera več kilometrov od doma.

V kolikor te zadeve servisirate kar sami vam svetujemo uporabo WD-40 VEČNAMENSKEGA IZDELKA, ki je odličen pri zaščiti kovine pred rjo in korozijo. Z lahkoto prodre v zagozdene sloje, odstrani vlago in ponuja široko uporabo podmazovanja!


Upoštevajte tudi svojo linijo. Voda, ki se nabira na črti ali v vodilu palice, bo zmrznila in sčasoma preprečila premikanje linije skozi očesce. Uporabite namenske balzame za linijo!

Poleg dobro vzdrževane in pripravljene ribiške palice  ne pozabite tudi nase! 
Ozebline niso hec in se lahko hitro začnejo, še posebej na nogah in rokah. Poiščite izolirane, nepremočljive čevlje ali škornje in termo rokavice, da bodo vaše noge in roke na toplem. Za dodatno toploto nosite dolgo spodnje perilo, pa tudi debele nogavice in dober klobuk, da bodo glava in ušesa topla.
Seveda boste potrebovali tudi kvaliteten kombinezon in zimski plašč.

 

Izberite dobro vabo

 

Nasveti in taktike za zimski ribolov

Vabe so različne. Izberite pravo! Foto: freeimages.com

Izbira vab v zimskih mesecih je lahko težavna, nekaj osnovnih nasvetov pa bo močno izboljšalo uspeh.
Najboljša izbira je živa vaba, saj se bo na vodo odzvala naravno. Običajno se ribiči pri zimskih razmerah prehitro odločijo za umetne vabe. Ribe so hladnokrvna bitja in hladna voda upočasni njihov metabolizem, zaradi česar se počasi premikajo. Vaba, ki se premika nenaravno hitro, bo odvrnila rib. Večina ribičev preprosto ne more loviti dovolj počasi z umetnimi vabami, da bi natančno posnemali hitrost in gibanje krme v zimskih temperaturah. Živa vaba bo bolj vabljiva.

Če že zbirate umetne umetne vabe vzemite tiste, ki vsebujejo lase ali perje. Te lepše delujejo v hladni vodi kot mehke plastične vabe, ki se lahko strdijo in izgubijo vgrajeno delovanje v mrzli vodi.  Lasje in perje se na hladno vodo ne odzivajo tako in namesto tega z malo gibanja ohranjajo odlično delovanje. Lasje in perje se premikajo tudi z vodnimi tokovi. Tudi če ribič ne dela nič se lahko takšna vaba še vedno premika zelo naravno, ostane v območju rib dlje in posnema živi plen.

Pri vabah Izberite barve, ki posnemajo zimsko krmo. Bela, srebrna ali prozorna barva bo dobro delovala, še posebej, če vsebujejo “barvne kosmiče”. Trde vabe v toplejših dneh naj vključujejo krom, srebro ali zlato.

Pozimi je pomembno, da uporabite zmanjšano velikost vabe. Hladne temperature drastično zmanjšajo metabolizem rib in se te ne hranijo tako pogosto. Manjši plen je lažje ujeti in prebaviti. Predstavitev nečesa majhnega in počasnega najbolje posnema naravne prehranjevalne navade rib v tem letnem času. Seveda je to odvisno tudi od velikosti rib, ki jih želijo ujeti.

 

Poskrbite, da bo ribolov varen

Najpomembnejši nasvet za zimski ribolov je, da ste pozorni na vreme in spoštujete pogoje. Oblecite se po plasteh, obenem pa povejte nekomu kam ste namenjeni. Če naletite na težave, boste potrebovali pomoč čimprej. Obveščanje prijatelja ali družinskega člana o vaši lokaciji, pričakovani poti potovanja in pričakovanem času vrnitve bo pomagalo pospešiti postopek iskanja, če se zgodi kaj katastrofalnega. Tudi rešilni jopič vzemite v obzir.

Z nekaj načrtovanja in pozornosti na pogoje lahko v zimskih mesecih preživite nekaj svojih najuspešnejših ribiških dogodivščin! Uspešen ribolov vam želimo! 🙂