Smo v tistem letnem času, ko se moramo pripraviti na odhode v manj ugodnem vremenu. Obilno sneženje čez noč vas lahko zjutraj preseneti in, če niste pripravljeni lahko hitro ostaneta doma. Biti mobilen pozimi včasih ni najlažje zato si preberite te nasvete, da bo odstranjevanje snega in ledu lažje!

Pridobite prava orodja

Vzemite namensko lopato za odmetavanje snega in ledu. V Merkurju, Bauhausu ali Obiju lahko kupite tovrstne lopate, ki so na voljo iz plastike ali aluminija, ki je prevlečen z nelepljivo prevleko, da bo lopatanje snega šala mala. V kolikor boste morali čistit leseno teraso ali kaj podobnega z mehkejšim materialom priporočamo, da se kovinski lopati ognete saj utegne poškodovati podlago.
Priporočamo, da se izognete preveliki zajemalki, saj lahko hitro pride do bremenitev hrbta.

– Najbolj so ergonomske lopate s palico v obliki črke  S
– Potiskač – lopata z rezilom v obliki črke C – je kot nalašč za čiščenje lahkega, puhastega snega.

 

Začnite lopati že prej

Kdaj torej začeti lopati? Tik preden morate zjutraj oditi v službo? Ni nujno! Priporočeno je, da se med padanjem snega večkrat odkida, da sneg ne bo imel možnosti, da se sprime na površino.. Poleg tega je lažje lopati 2 cm kot 7 cm! Je pa res, da je to včasih časovno nemogoče – sploh, če začne padati, ko spite 🙂

 

Poskrbite tudi za podlago

Ali bi morali uporabiti sol ali pesek? Tu lahko priporočamo kamnito sol za odtaljevanje pri temperaturah nad -11 stopinj , vendar ima zelo agresiven vpliv na travo, grmičevje in celo na beton.

Magnezijev klorid in kalcijev klorid sta manj ostra. Magnezijev klorid zelo hitro tali led. Raztopina ne zmrzne v celoti niti pri nizkih nočnih temperaturah pod – 30°C. Je pa na zunanjih površinah po dolgotrajnih padavinah potreben ponoven nanos.

Čeprav pesek ni sredstvo za odtaljevanje, ga lahko uporabite za dodajanje oprijema na spolzkih površinah. Če nimate večjega peska lahko z lahkoto posujete tudi malo peska za peskovnike.

 

Pri večjih površinah lopata ne bo dovolj

Imate veliko površine za čiščenje? Potem je snežna freza prava izbira vendar pazite, na tleh mora biti vsaj 1,5 cm snega. Pri tem lahko priporočamo še, da izhodni žleb za metanje snega poškropite s silikonom (primer: WD-40 Silikonski sprej), da se sneg ne prime. Ko končate s čiščenjem snega, pustite, da snežnik deluje nekaj minut, da se posuši in ga nato skrbno obrišite.

 

Pa še en namig: WD-40 Silikonski sprej lahko uporabite tudi na snežni lopati, da se sneg ne drži in jo posledično tudi zaščitite pred rjo zaradi učinkov soli 😉