Prihaja čas, ko bo treba motor pripraviti na zimski počitek. Da bo vaš motocikel ob začetku nove sezone pripravljen na nove podvige, mu pred prezimovanjem namenite nekaj več pozornosti. Kako to storite izveste v naslednjih korakih:

1.) Poskrbite za akumulator

Motor in njegova hramba pozimi

Poskrbite za akumulator motorja. Foto: allstate.com

Ker so današnji motocikli silno odvisni od elektronske pameti, je treba resno pozornost posvetiti negi akumulatorja. Sodobni akumulatorji hitreje izdihnejo kot tisti izpred desetih let! Računalnik v motociklu zahteva 11,6 V, sicer se ne zbudi, ne da goriva, ne da iskre. Motor ne bo več vžgal. Najraje na prvem izletu po zimskem mirovanju. Baterijo je »kap«, rečejo avtoelektrikarji. Za to bo za čas zimskega mirovanja treba kupiti pametni polnilec in takrat, ko motocikel stoji, baterijo priklopiti na program vzdrževanja. A previdno, kupite zanesljiv polnilec preverjene kakovosti, ki bo lahko deloval več tednov. Nezanesljiv polnilec, ki se pregreje ali pride v kratek stik, v kombinaciji s polnim rezervoarjem goriva hitro lahko privede do požara!

 

2.) Tudi pnevmatike so pomembne

Motor in njegova hramba pozimi

Poskrbite, da bodo pnevmatike izpravne pred začetkom sezone. Foto: revzilla.com

Močni motorji opazno krajšajo življenjsko dobo pnevmatike katere globina dezena hitro pride na minimum. Priporočamo, da pnevmatike zamenjate s svežimi še pred zimo. Tako boste lepo pripravljeni za prvi izlet v novi sezoni – ko bo asfalt še hladen, na cesti bo še precej peska od zime in oprijem bo slabši.

 

3.) Ne zanemarite detajlov

Motor in njegova hramba pozimi

Natočite poln tank goriva, da posoda ne začne rjaveti! Foto: revzilla.com

O prezimovanju motorja si nasvete preberite v knjižici o uporabi vozila. Proizvajalci vedno opozorijo na kakšne detajle, ki jih je modro upoštevati. Sicer se nam dogajajo traparije, ki enkrat kasneje kravžljajo živce. Precej pogost promer je, ko občasni motoristi svoj motor ne vozijo pogosto. Imajo ga v garaži, polnega tanka bencina pa nikoli ne nalijejo. To rezultira ponavadi v rjavenje notranje strani posode za bencin. Od tu pa se zadeva razvije dalje in drobci rje pridejo do uplinjačev in posledično lahko ostanete na cesti. Zato je priporočljivo, da motor prezimi s polnim tankom.

 

4.) Oprema in plesen

Motor in njegova hramba pozimi

Vaša motoristična oblačila dobro posušite! Foto: Freeimages.com

Pozornost namenite tudi opremi. Vsa motoristična oblačila pred prezimovanjem posušite na zraku. Čez zimo redno prezračujte prostor, v katerem hranite oblačila, ker vlaga v zraku predstavlja vir za razvoj plesni. Če na oblačilu opazite plesen, jo lahko dokaj dobro odstranite in zatrete s krpo namočeno v najčistejši, 96-odstotni alkohol, ki ga lahko dobite v lekarni.

 

5.) Negujte ga z izdelki WD-40

Motor in njegova hramba pozimi

 

Preberite več o negi motorjev na www.motosvet.com

Preberite več o WD-40 izdelkih na www.wd40.si