Menjava žarnic v vašem vozilu je na prvi pogled videti zelo enostavna, vendar pa pri novejših vozilih to ne drži. Menjava žarnic je postala veliko bolj zapletena kot nekoč, zato tako delo pri novejših avtomobilih raje prepustite strokovnjakom na tem področju.

Zakaj se sprašujete?

– Če se zamenjave pregorele žarnice ne lotite pravilno, se lahko pri tem uničijo tudi vzmeti, kar pa seveda vodi v dodatne nepotrebne stroške voznika. Če se pri menjavi uničijo vzmeti bo namreč potrebno zamenjati celoten žaromet ne le žarnice.
Prilagodljivi žarometi imajo tudi elektromotorje za pomikanje žarometov in drugačno električno napeljavo, zaradi česar je prav tako potrebna posebna previdnost pri menjavi žarnice. 

 

Menjava žarnic za boljšo vidljivost in varnost v prometu

Svetujemo vam, da ne odlašajte z zamenjavo pregorele žarnice, saj s tem  po nepotrebnem izzivamo nesrečo na cesti. Žarnice nam omogočajo boljšo vidljivost v prometu, drugi udeleženci v prometu nas hitreje in pravočasno opazijo in v kolikor je potrebno s kakovostnimi žarnicami seveda omogočamo hitrejše in pravočasno zaviranje v prometu, s čimer se lahko izognemo marsikateri nesreči.

Pozorni moramo biti tudi na smerokaze, saj njihovo nedelovanje ovirajo druge voznike pri vožnji oziroma jim onemogočimo vpogled v spremembno smeri v prometu.

Menjava žarnic - Kaj je dobro vedeti?

Dostop do prostora žarometov je pri modernih avtomobilih lahko precej drugje kot ste vajeni. Foto: Freeimages.com

 

Pravilna nastavitev žarometov

Ja, tudi o nastavitvi žarometov je vedeti nekaj stvari.
Pozimi, ko je svetloba šibkejša, dodatno pa vidljivost otežujejo še slabe vremenske razmere, morajo vozniki dodatno poskrbeti za vidljivost in svojo vidnost v prometu.

Poskrbite za to, da imate na vozilu vedno delujoče in kakovostne luči ter da so višine snopov žarometov ustrezno nastavljene. Za to nastavitev je najbolje obiskati serviserja, ki ima ustrezno orodje/napravo, da lahko poskrbi za optimalne nastavitve.

Menjava žarnic - Kaj je dobro vedeti?

Pri odstranjevanju stare žarnice pazite, da ne poškodujete zapenjala.

 

Izognite se kazni

Nikar ne pozabite, da vam lahko zaradi nedelujoče luči, policist v skladu z Zakonom o prekršku voznika izda denarno kazen, saj nam Zakon veleva da je na vozilu potrebno imeti brezhibno delujoče luči.

Kje kupiti avtomobilske žarnice?

Če se vam mudi in ste na poti lahko večino klasičnih žarnic dobite kar na bencinskih servisih PETROL.
Vse ostale žarnice pa utegnete dobiti v specializiranih trgovinah z avtomobilsko opremo kot je na primer BARTOG.

Niso vse žarnice iste!
Pred nakupom se dobro pozanimajte kater tip avtomobilskih žarnic ustreza vašemu avtomobilu. To velja zlasti pri nakupih v nespecializiranih trgovinah. V specializiranih trgovinah boste to najlažje rešili tako, da prodajalcu poveste VIN kodo vašega avtomobila (nahaja se v prometni izkaznici) in on bo v sistemu našel pravo žarnico!

Tudi pri tem opravilu zna biti WD-40 odličen pomagač!
Avtomobilske žarnice se ne menjuje ravno vsak dan saj imajo ponavadi kar dolgo življensko dobo. Na primer Xenonske žarnice lahko svetijo tudi 10 let! In v tem času se okoli konektorjev zna nabrati malce umazanije. V takih primerih vam svetujemo, da konektorje očistite z WD-40 čistilcem kontaktov!

V kolikor že vnaprej veste, da sami ne boste kos nalogi pa vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake.