Večina nas je ljubiteljev paradižnika in z njim povezanih jedi. Naj bo to omaka za testenine, paradižnikova juha ali kečap, vse imamo radi! Na žalost pa nas je večina tudi te “sreče”, da med uživanjem paradižnikovih jedi na svojo najljubšo belo majico dobimo madeže . In, če ste že bili kdaj v tej situaciji, ste zagotovo imeli težave pri odstranjevanju teh trdovratnih madežev. Preberite ta vodič, če želite izvedeti več o tem, kako najlažje odstraniti madeže paradižnika in kakšne vrste poznamo.

Poznamo (vsaj) tri vrste madeže paradižnika:

1.) Svež paradižnikov sok
Vsi imamo radi svež paradižnikov sok kajne? Mislimo, da ni nobenega razloga, da človek ne bi rad zagrizel v rezino paradižnika. Vendar pa obstajajo trenutki, ko ugriznete v rezino paradižnika in ugotovite, da se je paradižnik odločil, da bo kapljal navzdol po vaših oblačila namesto v vaših ustih. Paradižnik zelo rad obarva in odstranjevanje madežev sploh ni zabavno.

2.) Paradižnikov kečap
Paradižnikov kečap je eden od najbolj priljubljenih izdelkov na svetu. Če dobro pomislite boste ugotovili, da je nasveti malo jedi h katerim kečap ne gre dobro zraven. Je pa dobro vedeti, da paradižnik ni edina sestavina kečapa in, da ta vsebuje tudi sladkor in kis. Če vam uspe svoja oblačila umazati s kečapom je dobro vedeti, da samo z vročo vodo tkanine ne boste uspeli dobro oprati. Zakaj? Ker bo zaradi vročine sladkor v kečapu karameliziral in bo pustil še bolj trdovraten odtis. Zato najprej poskrbite, da dobro obrišete kečap z oblačila preden ga izpostavite vroči vodi.

3.) Kuhana paradižnikova omaka
Paradižnik je sestavina, ki ne uspeva le v soku in kečapu ampak je krasna tudi v nešeto drugih jedeh. Lahko bi rekli, da je ena najbolj vsestranskih sestavin za kuhanje. Kot primer lahko vzamemo to, da je paradižnik sestavni del številnih italijanskih omak. Če vam uspe svoja oblačila umazati s tovrstnimi omakami  je dobro vedeti, da bo madež vseboval veliko več kot le paradižnik saj se notri skrivajo tudi mastne snovi. Postopek za odstranjevanja paradižnikovega madeža v tem scenariju bo malce bolj zapleten od scenarijev o katerih smo že govorili.

Kako odstraniti madeže paradižnika?

Kako odstraniti madeže paradižnika?

Uporabite WD-40!

Podobno kot pri večini gospodinjskih opravil je tudi tu WD-40 večnamenski sprej zelo koristen. Ne glede na vrsto paradižnikovega madeža s katero se spopadate vam bo WD-40 morda pomagal.
Vse kar morate storiti je, da WD-40 večnamenski sprej razpršite na čisto krpo. S to namočeno krpo podrgnite predel tkanine kjer je madež.  Vedno najprej preizkusite majhno območje.
Spoznali boste, da WD-40 dela čudeže pri odstranjevanju madežev na vaši tkanini. Priporočljivo je, da WD-40 razpršite na čisto krpo in ne neposredno na tkanino. Razlog tiči v tem, da lahko WD-40 večnamenski sprej pusti pečat na vaši tkanini. Zato je treba biti previden.

 

Pri odstranjevanju madežev paradižnika deluje tudi sonce!

Ja, prav ste prebrali. Tudi z malo sonca lahko paradižnikove madeže odstranimo s tkanin. To pa zato, ker sonce vsebuje UV svetlobo, ki preprosto razgradi madež.
Priporočljivo je tudi, da uporabite oba postopka – tega z WD-40 večnamenskim sprejem in s soncem hkrati. In sicer tako, da po končanem čiščenju z WD-40 večnamenskim sprejem obesite oblačilo zunaj na sonce.
Ko je paradižnikov madež odstranjen tkanino dajte še v pranje in spet bo kot nova!

Če želite izvedeti več o koristni uporabi naših izdelkov WD-40 kliknite tukaj: https://wd40.si/blog/

Izdelek, ki ga priporočamo v tem zapisu:

WD-40 večnamenski sprej – https://wd40.si/multi-use-product-vecnamenski-izdelek/

Na voljo tudi v trgovinah Merkur: https://www.merkur.si/tehnicni-sprej-wd-40-wd-40-spray-240ml/