Okna so osnovni del izgleda našega doma. Pri izbiri oken pa je pomembno izbrati tudi tip oken in ponavadi se odločamo med lesenimi in PVC okni. Katera so najbolj primerna za vaš dom in kako je z vzdrževanjem? Več v blogu!

 

Menjava oken predstavlja kar velik izdatek, zato spred odločitvijo dobro raziščite opcije. Poleg vizualne podobe vašega doma okna vplivajo tudi na tehnične lastnosti. Nekateri ljudje prisegajo na PVC okna, drugi pa so pristaši lesenih. In priznamo, da se predsvsem lesenim velikokrat godi krivica po ocenah. Pa pojdimo na primerjavo obeh tipov:

 

1.) Življenska doba PVC in lesenih oken

Plastična okna se lahko ob izpostavljenosti soncu skozi leta nekoliko razbarvajo, lesena pa ne. Mnogi pravijo, da lesena okna začnejo s časom gniti ampak ob pravilnem vzdrževanju se lesenim oknom življenska doba vztrajno podaljšuje.

 

2.) Razlike v vzdrževanju

PVC okna zahtevajo minimalno vzdrževanje in so enostavna za čiščenje. Toda vzdrževati in čistiti jih morate redno, predvsem zasteklitev. Pravilno čiščenje in vzdrževanje zagotavljata dolgotrajno uporabo in nemoteno upravljanje.
Pri lesenih oknih priporočamo, da se odločite za ponudnika kakovostnih lesenih oken ter okenskih okvirjev. Dvakrat letno (po možnosti pred poletjem in zimo) je potrebno površino lesenih oken temeljito očistiti prahu, ostankov žuželk in drugih površinskih umazanij. Za to uporabimo blag detergent in vodo.
Čiščenje ni priporočljivo zgolj zaradi estetskih razlogov, ampak predvsem zaradi pojava zelenih alg in gliv, ki jih torvstni odpadki povzročijo in tako poškodujejo .Les je dar narave, ki je prijazen okolju in v vašem domu ustvarja toplino ter domačnost.

Ne pozabite tudi na redno mazanje okenskih vodil in mehanizma z WD-40 večnamenskim izdelkom 😉

Lesena ali PVC okna?

Z uporabo WD-40 večnamenskega izdelka bo mehanizem okna deloval nemoteno. Foto: WD40.com

 

3.) Okna in njihova energetska učinkovitost

Odgovoriti na vprašanje o prednostih in pomanjkljivostih lesenih oken in oken iz PVC-ja ni enostavno. Toplotni upor okvira narašča z njegovo debelino. Med energijsko varčne štejemo okvirje z debelino 70 milimetrov in več. Razvoj PVC profilov, iz katerih se izdelujejo okvirji za okna, je šel od dvokomornega in trikomornega do pet- in šestkomornih profilov, ki so dostopni na našem trgu. Sodobni PVC-okvirji so že odpornejši na ultravijolično sevanje ter so tudi dimenzijsko stabilni.

Les je naravni material in ima zaradi tega prednost pred PVC-jem, ki je ekološko manj primeren. Ker so okna iz PVC-ja razmeroma novejši izdelek, standardi, predvsem tisti, ki naj bi opredeljevali trajnost, še niso v celoti dorečeni. Če pa se zaradi cene odločimo za PVC-okna, izberimo kakovostnega proizvajalca.

 

4.) Prednosti in pomanjkljivosti energijsko učinkovitih oken

Vgradnja energijsko učinkovitih oken kljub izboljšanem toplotnemu ugodju terja spremembe v načinu uporabe bivalnih prostorov. Pri takšnih oknih je potrebno prostore intenzivnejše prezračevati kot prej, da relativna vlažnost notranjega zraka ne preseže kritične meje. Povod za intenzivnejše prezračevanje je, da je pri takšnih oknih stopnja nekontrolirane izmenjave zraka skozi netesne pripire in reže mnogo manjša. Naravno prezračevanje mora biti pravilno, to je kratkotrajno zračenje s povsem odprtimi okni in ob zaprtih termostatskih ventilih.

Veliko vlogo igra tudi vgradnja oken kjer je pomembna natančna izdelava in zatesnitev stikov med okenskim profilom in zidom oziroma špaleto. Ob napačni ali nekakovostni izvedbi lahko pride do povečanega prehoda toplote, zato se pojavi povečano odlaganje prahu.

Obstaja tudi možnost, da pride do razvoja plesni zaradi površinske kondenzacije. Možnost napak in teh pojavov je izrazitejša pri obnovitvenih oknih.

 

Lesena ali PVC okna?

Kvalitetna izdelava pomeni tudi višjo ceno. Foto: freeimages.com

 

Okna lahko kupite tudi v trgovinah Bauhaus in Merkur! Tam dobite tudi večino WD-40 izdelkov 🙂