Letno v Sloveniji v povprečju ukradejo več kot dva tisoč koles. Za nekoga je kraja kolesa priložnost za manjši zaslužek, za drugega pa prevozno sredstvo, ki ima pogosto tudi simbolno vrednost. Kaj lahko storimo, da jo preprečimo, oziroma otežimo delo kradljivcu, in kaj storimo, če pride do kraje? Več v blogu.

Otežite jim delo

Preprečevanje kraje koles lahko omogočamo tudi na način, da roparju otežimo delo. Dlje kot bo potreboval za našo ključavnico, večja je možnost, da ga bo nekdo opazil ali celo, da se kraje na prvem mestu sploh ne bo lotil.

Kraja kolesa načeloma nima neke logičnega vzorca. Na leto tatovi ukradejo približno enako število novih in starih koles. Nekateri kolo ukradejo le, da se pripeljejo iz točke A do točke B in kasneje kolo zavržejo. Ostali tatovi to počno iz najbolj logičnega razloga, želji po hitrem zaslužku. Obstajajo pa tudi skupine tatov, ki točno vedo katero kolo ukrasti, kdaj in zakaj. Takšni se ponavadi lotijo kraje novih in dražjih koles, ki jih v veliki večini primerov prodajo v tujini. Največ kraj koles beležimo v mestih, toda to ne pomeni, da jih ne kradejo na drugih krajih. Na kratko: ukradejo nam lahko vsako kolo, kjerkoli pač že ste.

 

Zapišite si čim več podatkov o kolesu

Že ob samem nakupu si zapišite čim več podatkov o vašem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov – pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.) in ga fotografirajte.  Prav ti podatki pomagajo policiji pri preiskavi kaznivega dejanja v kolikor bi prišlo do kraje.
CKR.SI
V Sloveniji obstaja Centralni Kolesarski Register (ckr.si). Vsak lastnik kolesa ga lahko brezplačno prijavi v sistem in doda fotografije. Če želite kupiti rabljeno kolo, lahko preverite ali je bil mogoče ukraden. V tem trenutku je v CKR registriranih okoli 100 koles, od tega je 24 ukradenih.

Kraja kolesa: Kako ukrepati

Serijska številka kolesa je pomemben podatek!

 

Dobro in premišljeno ga zaklenite!

Kraja kolesa ni prijetna stvar, lahko pa nanjo vplivate tako, da tatovom otežite delo. Najboljša preventiva pred tatovi je dobra in robustna ključavnica, s katero vedno zaklepamo kolo. Vedno. Vsi vemo, da je kolo treba zaklepati, a včasih se zgodi, da enostavno pozabimo. Včasih le za nekaj trenutkov skočimo v trgovino in zato ne zaklenemo kolesa, a tatovi ne potrebujejo veliko časa, da enostavno zahajajo vaše kolo in se odpeljejo. Ključavnica je obvezen del opreme!

Dobra ključavnica veliko pripomore!

Boljša je ključavnica, bolj varno je vaše kolo. Vsako ključavnico lahko odklenemo ali prežagamo, tu si ne delamo utvar. Bistvo je v tem, da tatovom karseda otežimo delo, saj bo za odklepanje potreboval več časa, takrat pa ga lahko nekdo že opazi ali pa se sami vrnemo do kolesa. Ko zaklepate kolo, ga zaklenite ob drevo, znak, ulično svetilko, pač ob nekaj nepremičnega, da tatovi ne morajo vašega kolesa niti odnesti in se s ključavnico ukvarjati doma. Ključavnica naj bo lahko opazna in velika, da se tat na prvem mestu kraje ne bo lotil.

Pri uporabi ključavnic priporočamo, da cilinder zaklepa in mehanizem občasno pošpricate z WD-40 večnamenskim izdelkom, da bo zaklep deloval bolj masleno in brez zatikanja.

Kraja kolesa: Kako ukrepati

Pazite kje puščate kolo

Kolo puščajte na mestih, kjer ga vidi veliko ljudi.Na obljudenih mestih bo tat pod pritiskom in precej manj pogumen.

Ko se odpravite na pot s svojim treking ali cestnim kolesom ponavadi s seboj nimate ključavnice, saj vas ovira pri aktivnosti. Ko se ustavite med naporno vožnjo, da se osvežite in odidete na stranišče, pustite kolo na vidnem mestu. Opazili smo že, da nekateri s seboj na stranišče ali v bar odnesejo sprednje kolo in preostanek kolesa dajo v najvišjo prestavo., saj ga enostavno odstranimo in kasneje pritrdimo nazaj.

Tudi na kolesarskih prireditvah morate biti zelo pozorni na svoje kolo. Tatovi imajo radi velika kolesarska zborovanja, a zaradi povsem drugačnih razlogov kot vi. Kolesa na prireditvi ne izpustite izpred oči. Ko ste v skupini, kolesa spravite na skupno območje in zadolžite nekoga, da jih pazi. Ne mislite, da ker vaše kolo ni najbolj tehnološko napredno ali najboljše izmed vseh, da ga tatovi ne bodo odpeljali, saj tatovi ne kradejo najdražjih koles, le tiste, na katere nihče ne pazi.

Kraja kolesa: Kako ukrepati

Kraja kolesa bo težja, če ga dobro priklenete. Foto: publicsafety.com

Zavarujte svoje kolo!

Ker je dobršen del koles ukraden z vlomsko tatvino, velja ob primerni tehnični zaščiti premisliti tudi o ustreznem zavarovanju, ki krije nevarnost vlomske tatvine iz zaklenjenih prostorov.
Če imate sklenjeno zavarovanje vašega doma ali zavarovanje stanovanjskih premičnin, potem je kolo, ki se nahaja v vašem stanovanjskem oziroma pomožnem prostoru, vključeno v temeljno zavarovalno kritje proti požarnim in vlomskim nevarnostim. Če pride do škode, zavarovalnica izplača novo ali dejansko vrednost kolesa, odvisno od zavarovalnega kritja.

Pri zavarovanju stanovanjskih premičnin je možno zavarovalno kritje razširiti tudi na škode na kolesih na prostem, če kolo izgine, ko je zaklenjeno in priklenjeno na nepremičnino ali če je priklenjeno na prtljažnik avtomobila. Ta razširitev zavarovanja krije tudi škode na kolesih, ko se ta nahajajo v prostorih, ki niso v vaši lasti. V teh primerih ste ob škodi udeleženi z odbitno franšizo.

Več o zavarovanjih si preberite na spletnih straneh zavarovalnic.