Začenja se sezona žara!

Večina še vedno peče na žaru predvsem v toplih mesecih, zato se na čez zimo pozabljenem pripomočku nabere nesnaga. Ste tudi vi odlašali od zadnje uporabe? V teh sončnih dnevih je čas, da zamaščenim rešetkam pokažete kdo je glavni. Torej, kaj je dobro vedeti pri čiščenju žara?

Tu je nekaj preprostih koristnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri čiščenju žara, da boste spet pripravljeni na sezono “grilanja”:

1.) Pripravite vse potrebne pripomočke.

Pred samim postopkom čiščenja je potrebni pripraviti vsa potrebna orodja. Za čiščenje boste potrebovali rokavice, ščetko za žar, toplo milnico, gobo, krpe, ki ne puščajo vlaken in papirnate brisačke.
Ko imate vse potrebno zavihajte rokave in pričnite z delom.

2.) Kako do čistega žara?

Pri čiščenju žara se ponavadi delimo na tiste, ki ga obsesivno čistijo in polirajo po vsaki peki, in na tiste, ki se s tem ne obremenjujejo. Najbolje je biti nekje v sredini. Vsekakor je potrebno žar očistiti dvakrat do trikrat na leto, še vseeno pa se moramo zavedati, da nikoli ne bo tako lep, kot je bil prvi dan.
Dobro je odstraniti vse ostanke hrane in maščobo saj, če žara dolgo ne uporabljamo, se začne na njem razraščati škodljiva plesen.

Čiščenje maščobe pa je malce drugače kadar žar uporabljamo pogosto. Pri žarih na oglje je potrebno odstranjevati pepel in manjše ostanke oglja. Pri čiščenju rešetk po vsaki peki pa priporočamo zgolj vročo vodo in žičnato gobico. Pri čiščenju žara po peki pustite, da se žar popolnoma ohladi.

Do čistega žara tudi z WD-40!

Ko se rešetke popolnoma ohladijo jih lahko odstranite, jih postavite na kose starega časopisa in jih pošpricate z WD-40 sprejem. Ko so rešetke poškropljene jih drgnite z žično krtačo nato pa sperite z vročo vodo.
Je pa WD-40 večnamenski izdelek poleg čiščenja primeren tudi za zaščito vašega žara v zimskih mesecih in deluje tudi kot sredstvo proti rjavenju. Pri čiščenju žara z WD-40 večnamenskim sprejem bodite pozorni, da res dobro umijete rešetke saj sredstvo ni varno za prehranjevanje.

Nobene potrebe ni, da čistimo rešetke do leska saj nam ravno ti sloji zapečene maščobe preprečujejo sprijemanje mesa na rešetke med samo peko.

Čist žar je lep žar a malce “patine” vendarle mora imeti 😉

Naš izdelek, ki ga priporočamo v tem zapisu:
– WD-40 večnamenski izdelek: https://wd40.si/multi-use-product-vecnamenski-izdelek/smart-straw/

Kupite ga lahko tudi v Merkurju: https://www.merkur.si/tehnicni-sprej-wd-40-wd-40-spray-240ml/