Pomlad je tu in plano prihajajo tudi sršeni. Trenutno so to le matice, ki iščejo primeren prostor za sršenje gnezdo. Ker je votlih dreves vse manj, bivališče poiščejo tudi v bližini človeka, na balkonih, lopah in podstrešjih. Če pod nadstreškom domače terase ali na drevesu v vrtu opazimo osje ali sršenje gnezdo, je to običajno znak za preplah, saj ose v vročih dneh lahko postanejo zelo agresivne. Gnezda se je torej najbolje znebiti, a tega se lotimo na varen način.

PRIPOROČAMO STROKOVNO ODSTRANITEV

Lahko si mislite, da sršeni ne bodo ravno navdušeni, če boste poskusili sklatiti njihovo gnezdo. Zato je najbolje, da za odstranjevanje sršenjih gnezd pokličete za to odgovorne. Marsikateri čebelar vas bo z velikim veseljem obiskal, če boste v okolici svojega stanovanja odkrili čebelji panj, in ga bo varno preselil v svoj čebelnjak, s sršenjimi gnezdi pa se ne bo ukvarjal. Tudi gasilci se odzovejo na klic glede sršenov, samo če neposredno ogrožajo zdravje ali življenje ljudi. Takrat ukrepajo intervencijsko v okviru opravljanja javne gasilske službe, sicer pa občane napotijo na pristojne.

Kako odstraniti sršenje gnezdo?

Sršenje gnezdo prepustite strokovnjakom. Foto: David Ferguson

Koga torej poklicati?

Za odstranjevanje je ponavadi najbolje poklicati Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – Oddelek za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo (DDD).

Njihovo posredovanje in odstranjevanje gnezda boste res morali plačati, a bolje to, kot pa da se sami spopadete z gnezdom. Vedeti morate, da je v gnezdu lahko naseljenih od nekaj sto pa kar do pet tisoč(!) sršenov. Za odstranjevanje sršenjega gnezda boste oddelku DDD plačali dobrih sto evrov ter včasih še potne stroške. Strokovnjaki nato za uničenje gnezd uporabijo insekticide, ki delujejo hitro, trenutno in uničijo vse osebke v gnezdu. Po možnosti uničeno gnezdo tudi odtrgajo, odluščijo in neškodljivo uničijo. A lahko se zgodi, da boste zaradi trenutno povečanega obsega dela in števila intervencij morali na njihov obisk in storitev počakati malo dlje, tudi teden ali več.

Največ intervencij je avgusta. Vzrok za porast sršenov pa so visoke temperature in obilica sadnih plodov.

KAJ PA, ČE ŽELITE SRŠENJE GNEZDO ODSTRANITI KAR SAMI?

Če ste tako pogumni, da se boste odstranjevanja sršenjega gnezda lotili sami, je dobro, da se pred tem zavedate par dejstev. Obstaja namreč jasna meja med pogumom (ki še vedno vključuje tveganje) in nespametnostjo (ki ne ogrozi nujno samo vas, ampak vse v bližini). Sicer miroljubni sršeni lahko postanejo zelo napadalni, če se približamo njihovemu gnezdu. Njihova agresivnost se ravno tako poveča ob visokih poletnih temperaturah in visoki zračni vlagi.

Čas odstranjevanja je pomemben!

Sršenjemu gnezdu se nikoli ne približujemo sredi dneva, ko so temperature najvišje in so sršeni najbolj aktivni. Poleg tega sredi dneva v gnezdu ni vseh prebivalcev, in tisti, ki letajo zunaj, vas bodo napadli. Nočno in jutranje odstranjevanje ob zori je tako najprimernejše za takšen podvig. Tudi zato, ker ose in sršeni takrat niso aktivni, saj je še hladno.

Ko odstranjujete sršenje gnezdo se držite sledečih postopkov:

  • v bližini ne bo drugih ljudi, na varno skrijte tudi hišne ljubljenčke.
  • Še preden se gnezdu približate sami, se oblecite v izposojena čebelarska oblačila ali v več slojev starih oblačil. Nataknite si rokavice, če imate motoristično čelado, si z njo zaščitite glavo, vrat pa dodatno zavarujte s podkapo. Če nimate čelade, si obraz poskusite zaščititi kako drugače, denimo s tesno prilegajočimi se smučarskimi očali in podobno opremo, ki jo imate pri roki.
  • Šele tako zaščiteni se odpravite do gnezda in ga dobro popršite z insekticidom. Najboljši v ta namen so aerosoli, ki so namenjeni ravno zatiranju os in sršenov, zato je domet daljši kot pri drugih pršilih. Z njimi lahko pršimo gnezdo z razdalje štirih metrov, kar je nekoliko varneje.
  • Ko ste uporabili insekticid, se umaknite za toliko časa, kot je zapisano v navodilih, priloženih insekticidu, da strup začne delovati. Šele nato se vrnite do gnezda in ga odstranite z lopatico ali nožem. Spravite ga v vedro, za vsak primer pokrijte ter nato na varnem mestu zažgite.
  • Gnezd nikar ne poskušajte zažgati na podstrešju ali kje drugje v notranjih prostorih, da ne zakurite še svojega prebivališča, ne samo njihovega!
  • Na koncu kraj, kjer je bilo gnezdo, dobro sperite z milnico, saj sršeni in ose sledijo vonju in se lahko hitro zgodi, da si gnezdo ponovno zgradijo na istem mestu.

 

Uporabite WD-40 večnamenski izdelek! Ta vsestranska tekočina bo delovala tudi pri sršenih saj jim raztopi hitinast oklep (eksoskelet) in je zanje kot za nas HCl. Uporabo WD-40 izdelka priporočamo le pri manjših gnezdih…

Kako odstraniti sršenje gnezdo?

Video primer kako je WD-40 odlično deloval tudi pri osjem gnezdu!