Packarije se lahko lotimo različno, v zamašene odtoke lahko nalijemo ustrezno čistilo,poskusimo z naravnimi sredstvi, če pa to ne pomaga, podrezamo vanj z žico ali posebno krtačo. V skrajnem primeru je treba razmontirati cevi pod umivalnikom.

Delo v nobenem primeru ni ne lepo ne prijetno. Z najmanj napora bo šlo, če v odtok zlijemo ustrezno količino sredstva za odmaševanje, pustimo stati najmanj pol ure, speremo z vodo in upamo, da je delovalo. Tu seveda ne moremo mimo pripombe, da so ta sredstva zdravju in okolju škodljiva, poškodujejo pa lahko celo cevi, zato se jim ozaveščeni v karseda velikem loku izognejo.

Namesto strupa lahko naredimo domačo mešanico. Tu sta najbolj uporabna soda bikarbona in kis. Babice imajo za to cel kup receptov, eden od njih (preverjen) gre takole: kavno skodelico sode nasujemo v lijak, čez zlijemo deci ali dva kisa in pustimo stati nekaj minut, da mine peneča se reakcija. Potem spustimo čez čim bolj vročo vodo in umazanija bi morala splavati skozi cevi.

Z VAKUUMSKIM ODMAŠEVALCEM

Tudi če verjamemo in preizkusimo domače postopke, se kdaj zgodi, da ne bo delovalo. Da bo svinjarije preprosto preveč. Potem je najbolje, da se je lotimo mehansko. Vsi poznamo vakuumski odmaševalec z oranžno gumijasto kapo na lesenem ročaju, s katerim lahko dokaj uspešno odstranimo čep umazanije, kajne?

Pri uporavi vakuumskega odmaševalca je treba biti precej vztrajen in na prvo žogo najbrž ne bo šlo. Kapo položimo na odtok in potem na hitro pritiskamo in popuščamo. S tem ustvarjamo pritisk, ki razrahlja umazanijo. Potem v odtok vlijemo vročo vodo in preverimo, ali je pretočen. Sicer postopek ponavljamo. Ta pripomoček bi moral biti v vsakem gospodinjstvu, kupiti ga je mogoče že za nekaj evrov.

ZAMAŠENE ODTOKE OČISTIMO S ŠPIRALO

Učinkovit pripomoček je tudi cev za odmašitev, ki jo preprosto namestimo na pipo, drug del pa potisnemo v odtok in spustimo vodo. Na trgu dobimo cevi različnih dolžin, od 1,5 do 5 ali še več metrov, stanejo pa okoli 10 evrov.

Lahko izberemo čiščenje s spiralo, pri tem prav tako v odtok potisnemo cev oziroma žico, vendar je ne zalijemo z vodo, temveč s posebnim ročajem sučemo krtačo na koncu spirale. Tudi ta pripomoček dobimo v merkurju – Žica za čiščenje cevi

Včasih je sicer najbolje globoko vdihniti, zamižati na eno oko in odtočne cevi pod umivalnikom preprosto razstaviti, očistiti in sestaviti nazaj.

PREVENTIVA

Neprijeten pogled na svinjarijo, ki smo jo, roko na srce, ustvarili sami, nas bo morda prepričal, da bomo v prihodnje delovali tudi preventivno.

♦ Pred pomivanjem posode v vse mastne posode kanite nekaj detergenta, vlijte vročo vodo in počakajte, da raztopi maščobo.

♦ Če imate odprtino za odpadke na pomivalnem koritu, jo redno čistite – najmanj enkrat tedensko.

♦ Na odtočne odprtine večkrat nasujte kristale pralne sode (ali sodo bikarbono ali skodelico soli) ter čez zlijte vročo ali vrelo vodo. Na 3 l vode nasujte približno skodelico sode.

♦ V odtoke umivalnika ali stranišče NIKOLI ne zlivajte ali odmetavajte:
– maščobe, niti stopljene (v odtokih se bo strdila!)
– zmlete kave
– lističev čaja
– las
– damskih higienskih vložkov ali tamponov
– vate ali vatiranih palčk

Uporabite WD-40 hitro prodirajoče sredstvo (Penetrant) iz linije Specialist, da prodrete v rjave in zapečene spoje vodovodnih cevi in jih tako lažje popustite in odvijete.

Kako očistiti zamašene odtoke?

 

Preberite si več o WD-40 Specialist Penetrant sprejuhttps://wd40.si/specialist/hitro-prodirajoci-sredstvo/