Čeprav niso vsi navdušeni domači mojstri, je baterijski vrtalnik skoraj v vsakem domu. Tanki ometi in betonske stene ne omogočajo zabijanja v steno in zato je potrebno izvrtati luknjo, vanjo vstaviti stenski vložek in priviti ustrezni vijak.

 

A, ko govorimo o električnih vrtalnikih, v resnici mislimo na vrsto podobnih, a med seboj različnih električnih orodij, ki jih moramo znati ločevati. Z vrtalnikom lahko opravljamo tri različna opravila, ki imajo med seboj nasprotujoče si zahteve: vrtanje v trde materiale (beton, kamen), vrtanje v druge materiale ter vijačenje vijakov. Predvsem prva in zadnja naloga se toliko razlikujeta, da ni modelov, ki bi dobro opravljali oboje, zato je pred nakupom dobro vedeti, ali bomo z orodjem pretežno vrtali ali vijačili in ali se bomo spopadli z lesom ali betonsko steno.

 

Kako izbrati baterijski vijačni vrtalnik in baterijski vrtalnik?

Baterijski vijačnik je pravzaprav baterijski vrtalnik z manjšo močjo. Oba sta večnamenski orodji, ki ju lahko jih uporabite za vrtanje, vijačenje in mešanje barv, z dodatki pa lahko iz obeh naredite brusilnik. Osnovni del je akumulator, ki nadomešča električni kabel in predstavlja vir energije.

Najpomembnejše merilo za izbiro je napetost
Moč vrtanja je odvisna od napetosti akumulatorja (vrednost navora). Pri izbiri boste naleteli na baterije z napetostjo 3,6 V do 36 V.

 

Želimo le nadomestek za izvijač?

Izberite akumulatorski vijačnik z napetostjo 3,6 V do 10,8 V. Nadomešča klasični izvijač in je uporaben pri sestavljanju pohištva ali delu z elektroniko. Olajša delo tam, kjer bi si z navadnim izvijačem pridelali nekaj dostojnih žuljev. Vijačni nastavki se zategnejo s šesterokotnikom, zato akumulatorski vijačniki niso primerni za vrtanje.

 

Želite nekaj univerzalnega za celo stanovanje?

Potem iščete akumulatorski izvijač z napetostjo 10,2 V do 14,4 V. Poleg privijanja lahko izvrtajo manjše luknje v mehke materiale, kot sta les ali plastika. Toda ta vsestranski pomočnik v stanovanju ne zadostuje za zahtevnejše vijačenje z vijaki velikih premerov ali vrtanje v kovino.

 

Želite pravo orodje za mojstre?

Izberite akumulatorski vrtalnik z napetostjo 14,4 V in več. S takšnim vrtalnikom boste prevrtali panel in opeko. V mehkejših materialih zmore tudi širše in globlje odprtine. Običajno so akumulatorski vrtalniki že opremljeni z udarnim kladivom in prestavno ročico, zahvaljujoč visokemu vrtilnemu momentu pa boste zategnili tudi velike vijake in navoje. Všeč bo bolj zahtevnim mojstrom, na primer pri obnovi hiš.

 

Kako izbrati baterijski vrtalnik?

 

 

Zmogljivost pomeni dolgoročno vzdržljivost

Amperne ure (Ah) določajo, kako dolgo traja vrtanje z enim polnjenjem. Minimum je 1,5 Ah, baterija z manj zmogljivosti zdrži zelo kratko delo. Visokozmogljivi akumulatorji imajo tudi 3 do 4 Ah. Rešitev lahko predstavlja tudi nakup naprave z dvema akumulatorjema. Takoj ko se eden izprazni, ga zamenjate in nadaljujete z delom. Navajanje vzdržljivosti v urah je nemogoče, ker je ta odvisna od načina uporabe, materiala in drugih dejavnikov. Na primer, baterija zmogljivosti 2 Ah bo zdržala 15 minut neprekinjenega vrtanja v les.

 

Vrste baterij:

  • NiCd: nikelj-kadmijeve baterije so najstarejše, v primerjavi s sodobnejšimi so težje, manj zmogljive, zanje je značilno samodejno praznjenje in potrebujejo več nege, da ohranijo svojo učinkovitost. Vendar lahko prenesejo veliko število ciklov polnjenja in popolnega praznjenja.
  • NiMH: nikelj-metalhidridne baterije so tudi do dvakrat bolj zmogljive od NiCd baterij, vendar imajo pogosto nižjo napetost. Prednost pa je daljša življenjska doba.
  • Li-ion: litij-ionske baterije so najsodobnejše in na splošno zagotavljajo največjo zmogljivost in imajo nizko težo. Poleg tega se samodejno ne praznijo in zato sploh ni pomembno, če jih dolgo ne uporabljate. Z elektronskim sistemom, ki pravočasno izklopi akumulator, se zmanjša občutljivost na popolno izpraznjenje. Te baterije danes prevladujejo na trgu.

Večina akumulatorskih vrtalnikov ima baterijo v »zabojčku« pod ročajem. Če boste pogosto vrtali na težko dostopnih območjih, poiščite vrtalnik, ki ima baterijo v ročaju, da vas ne bo oviral pri delu.

 

Hitrost vrtenja

Če želite vrtati v trše materiale, poiščite akumulatorski vrtalnik z dvema hitrostma. Za vijačenje vam zadostuje vijačnik z eno hitrostjo. Modeli z več hitrostmi so za splošno uporabo odveč, takšne uporabljajo poklicni obrtniki.

Višja hitrost je potrebna pri vrtanju v opeko, panel ali les (da luknja ostane čista, ne da bi se luščila).
Nižja hitrost se uporablja na primer za vrtanje v kovino (da se prepreči pregretje svedra).

Za občasno vijačenje in vrtanje v mehkejše materiale, kjer lahko spregledate, da je luknja nekoliko razcefrana, potrebujete hitrost približno 600/min. Zahtevnejši mojstri bodo izbrali vrtalnike, kjer lahko na drugi stopnji dosežejo hitrost 1200 do 1500/min..

 

OSTALE LASTNOSTI:

Udarno kladivo

Za brezskrbno vrtanje v trd zid izberite udarni vrtalnik. Vendar pa tukaj to ni nujno, saj danes v trde materiale lahko vrtajo tudi naprave brez udarnega kladiva in visokih zmogljivosti.

Ergonomija

Močnejši je vrtalnik, težji je. Če boste torej kupovali vrtalnik za dom, kjer ga bodo uporabljale tudi ženske in starejši, bodite pozorni na težo. Lažje naprave bodo priročne tudi med dolgotrajnim neprekinjenim delom. Koristen je s protizdrsno gumo obložen ročaj, ki vam lahko pomaga preprečiti neprijetne poškodbe.

Glava

To je tisti del vrtalnika, kamor pritrdite svedre in druge dodatke. Danes je standard hitrovpenjalna glava, ki omogoča hitro menjavo dodatkov. Za čim širši obseg uporabe je primerna glava z največjim premerom vsaj 13 mm.

Luč

Če boste vrtali v temnih prostorih ali kotih, poiščite vrtalnik, ki osvetli delovno območje. LED dioda poskrbi, da boste imeli svetlobo kot sredi belega dne.

Polnilnik

Polnilnik akumulatorja mora biti del vsakega akumulatorskega vrtalnika. Če delate dolgo, je pomembno predvsem, kako hitro polnilnik baterijo napolni. Hitri polnilniki lahko baterijo napolnijo že v pol ure.

Takoj ko boste opredelili, kaj boste z vrtalnikom počeli, se ne boste napačno odločili. Za občasno vrtanje torej ne kupujte vrtalnika z napetostjo 18 V in udarnim kladivom, od akumulatorskega vijačnika z napetostjo 3,6 V in 600 vrtljaji na minuto pa ne pričakujte čudežev.

 

Kako izbrati baterijski vrtalnik?

Dilema? Žični vrtalnik ali baterijski vrtalnik?

Baterijski ali žični vrtalnik?

Nekateri prisegajo na baterijske vrtalnike, drugi vedo, da je v beton mogoče vrtati le udarno, pri čemer pa baterijski hitro odpovedo.

Testiranja kažejo, da so žični modeli še vedno boljši pri vrtanju izvrtin, še posebno v trše materiale. Žični modeli se po funkcionalnosti in priročnosti med seboj le malo razlikujejo, največje razlike se pokažejo pri preizkusu vzdržljivosti, ki se odraža v oceni kakovosti konstrukcije – boljši modeli so na koncu le zmerno obrabljeni, šibkejši pa odpovejo že med preizkusom.

Čeprav žični modeli omogočajo menjavo smeri vrtenja, za vijačenje niso primerni. Ohišje je pretežko, preveliko in nerodno za vodenje občutljivega vijaka, uravnavanje vijačenja na vklopnem gumbu je premalo občutljivo, da električnega kabla, ki je vedno v napoto, niti ne omenjamo.

Pri vijačenju pa blestijo brezžični baterijski modeli, in sicer so udarni vrtalniki namenjeni tudi vrtanju v trde materiale, lahki baterijski modeli so uporabni pri sestavljanju pohištva in vijačenju, univerzalni modeli pa se umeščajo nekje vmes, primerni so tako za vrtanje kot vijačenje.

Univerzalni brezžični vrtalniki nimajo možnosti udarnega vrtanja, zato se betonskih sten z njimi ne lotevajte, za drugo vrtanje in vijačenje pa so ravno prava izbira.

Na zpz.si si lahko preberete teste vrtalnikov

Ne pozabite tudi na nego vrtalnikov z WD-40 večnamenskim sprejem 😉

Kako izbrati baterijski vrtalnik?

Tudi “bormašina” rabi nego. Foto: wd40.com