Jesen je običajno čas, ko postanemo malce bolj pasivni in se pogosteje zapiramo v toplo zavetje svojih domov, saj pogrešamo energijo vročega poletja. Ste tudi vi med tistimi, ki se sprašujete kako se lahko zabavate v jesenskem času? Brez skrbi, za vas smo pripravili nekaj dobrih idej za preživljanje hladnih jesenskih dni. Zagotovo boste med njimi našli vsaj eno, ki bo tudi vas napolnila s pozitivno energijo in vam polepšala letošnjo jesen.

 

1.) Nabiranje kostanja

Jesenski čas prinaša mnogo novosti v naša življenja, ena najpomembnejših pa je zagotovo tudi sezona kostanja. Le predstavljajte si – zabaven sprehod po gozdovih z vso družino, med katerim prežite na kostanje in jih pridno spravljate v košare.

Kostanj lahko nato skuhate ali spečete – odvisno seveda od vašega okusa, lahko pa poskusite tudi nekaj novega in pripravite okusen kostanjev pire. Najbrž tudi niste vedeli, da je kostanj izjemno hranljivo živilo, saj vsebuje veliko škroba, beljakovin, sladkorja, vitaminov, mineralov in zelo malo maščob. Zaradi vseh naštetih sestavin kostanj izjemno blagodejno vpliva na krvni obtok in naša telesa odlično pripravi na hladnejše vreme.

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

Kostanj je ena prvih stvari na katero pomislimo, ko se omenja jesen. Foto: freeimages.com

 

2.) Jesenski sprehodi po naravi

Čeprav jesen prinaša hladnejše in bolj mokro vreme kot ste ga navajeni iz poletja, to nikakor ni dober razlog, da se zaprete v notranjost in postanete manj aktivni. Jesenski čas je namreč kot nalašč za osvežujoče sprehode po naravi. Svež zrak, prijetna ohladitev in čudovite naravne spremembe v rastlinskem in živalskem svetu vas zagotovo ne bodo pustili hladnih.

Najboljši kraji za poživljujoče jesenske izlete so prav gotovo gozdovi, hribi in gore. Poskrbite le, da se boste dobro zaščitili pred morebitnimi neprijetnimi vremenskimi razmerami in nezaželenimi živalskimi prijatelji, kot so na primer klopi.

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

Sprehodi v naravi so lahko čudoviti! Foto: freeimages.com

3.) Telesne aktivnosti

Muhasto jesensko vreme še ne pomeni, da se morate povsem odpovedati aktivnemu življenju. Če ste gorski kolesar je ponavadi to en lepših časov za kolesarjenje saj temperature niso previsoke, teren pa ima ponavadi dober oprijem. Pri cestnih kolesarjih pa je zgodba malce drugačna saj zna biti cesta vlažna in posledično spolzka. Če pa je sončen dan s prijaznimi temperaturami pa je tudi za cestne kolesarje jesen super obdobje!
V kolikor še vedno navdušeni nad zunanjimi aktivnostmi predlagamo, da svoje športne aktivnosti preselite v notranje prostore. Obiskovanje fitnesa je najbolj klasična in vedno dobra izbira, saj vam bo redna vadba pomagala obdržati dobro telesno pripravljenost, ki ste jo pridobili čez poletje.

Če niste ravno navdušeni nad obiskovanjem natrpanih fitnes studiev, se lahko poslužite tudi drugih oblik vadbe. Jesenski čas je kot nalašč, da se vpišete v organizirane tečaje skupinske vadbe, saj se le-ti začenjajo prav jeseni.

Če za jesensko telesno aktivnost najraje poskrbite kar v udobju lastnega doma, so vam na voljo številne naprave za domačo vadbo, ki vas bodo osvežile in napolnile s potrebno energijo tudi v hladnih jesenskih dneh.

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

Kristjan Vreček obožuje kolesarjenje v jesenskem obdobju. Foto: Klemen Humar

 

4.) Kulinarični užitki

Jesenski dnevi so kot nalašč, da spet odkrijete kuharskega mojstra v sebi in se podate na pot odkrivanja novih kulinaričnih užitkov. Bodite inovativni in odkrite nove jesenske recepte za okusne mesne jedi, rižote, jedi s testeninami in zelenjavne poslastice, ki so kot nalašč za ta letni čas.

Dobra ideja je tudi, da jeseni spet uvedete tradicionalna družinska nedeljska kosila, ob katerih se boste sprostili in poveselili z vsemi, ki zasedajo pomembno mesto v vašem življenju.

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

Dobra hrana vedno primomore k boljšemu počutju. Foto: freeimages.com

 

5.) Kulturni užitki

Knjige

Jesen je najboljši čas, da se spet posvetite branju, ki ste ga poleti morda malce zanemarjali. V letošnji jeseni vas čaka množica novih razburljivih knjig in svežih revij, ki vam bodo polepšale hladnejše dni in vam odprle drugačen pogled na svet. Kar predstavljajte si, kako sedite v udobnem fotelju, zaviti v mehko odejo, srkate okusen domač čaj in se potopljate v čudoviti svet besed. Zveni prijetno, kajne?

Filmi

Druga izvrstna možnost je preživljanje časa ob ogledu zanimivih in napetih filmov. Jesenski čas je kot nalašč, da se ponovno pogosteje odpravite v kino ali pa – če ob večerih raje ostajate doma, sploh v času pandemije virusa COVID19 – organizirate filmski večer. Specite pokovko, pripravite kozarec ali dva dobrega vina in se prepustite dobrim filmskim zgodbam v izbrani družbi.

Koncerti

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

“Movie night” doma je tudi odlična sprostitev! Foto: freeimages.com

Jesen je tudi izvrsten čas, da se ponovno povežete z glasbo, saj se ponavadi odvijajo številni zanimivi koncerti. Letos na žalost koncertov očitno še nekaj časa ne bomo obiskovali. Zaradi preprečevanja širjenja korona virusa so bile javne prireditve prve prepovedane in bodo po vsej vrjetnosti tudi zadnje, ki bodo dovoljene.

6.) Jesenska opravila

Tudi v okolici vašega doma se da jeseni marsikaj postoriti. Pograbite odpadno listje, porežite odmrle veje z dreves in posadite izbrane grmovnice, ki bodo vaš dom krasile v nadaljnjih mesecih. Tako boste opravili dobro delo, ki bo izboljšalo videz okolice vašega doma, prav tako pa boste zares uživali v aktivnosti na svežem zraku.

Jeseni se lahko zabavate tudi ob številnih opravilih na vrtu. S sajenjem okrasnih čebulnic boste poskrbeli, da se bo vaš vrt spomladi bohotil v čudovitih barvah zvončkov, žafranov, narcis in tulipanov. Prav tako je dobra ideja, da porežete liste trajnic, saj se bodo tako čez hladnješi del leta okrepile njihove korenine in bodo v toplejšem letnem času ponovno zasijale.

Pri tem pa ne pozabite na skrb in preventivno nego vašega orodja. Jesen velja tudi za letni čas, ko je veliko vlage. Vlaga pa kot že vemo pospešuje rjavenje.
Premažite kovinske dele orodij z wd40 večnamenskim izdelkom in jih zaščitite pred korozijo, da ne bo izgledalo kot ta žaga na spodnji sliki 😉

 

Jesen prihaja! Kaj vse lahko počnemo v tem času?

WD40 večnamenski izdelek lahko kupite tudi v trgovinah MERKUR & BAUHAUS !