Hišna kanalizacija, ki je pravilno projektirana, izvedena in uporabljana, ne bi smela povzročati težav. Če se pojavijo težave, kot so smrad po kanalizaciji, zamašene cevi in odtoki ali poplavljanje, potem je nekaj narobe. Ukrepati morate takoj.

 

Kaj sploh je hišna kanalizacija?

Hišna kanalizacija je sistem za zbiranje in odstranjevanje nečiste vode (odplake, deževnica) od mesta nastanka do priključka na zunanjo kanalizacijo ali čistilno napravo.

Običajno imamo v stavbah dva ločena kanalizacijska sistema: padavinsko in fekalno kanalizacijo, ki se med seboj zelo razlikujeta:

  • padavinska kanalizacija mora biti dimenzionirana na največji pričakovani pretok, ker se količina padavinske vode spreminja glede na intenzivnost padavin.
  • Pri fekalni kanalizaciji so količine odplak enakomerne, vendar se v ceveh pretakata nečista voda in blato, v tekoči in trdni fazi, zato mora biti dimenzionirana tako, da se ne zamaši.

 

Pravilna uporaba kanalizacije

Da se boste izognili težavam z obema sistemoma kanalizacije, je ključna pravilna uporaba. Navodila so enostavna: ne obremenjujte kanalizacije z nečistočami in tujki, ki vanjo ne spadajo.

 

V fekalno kanalizacijo ne sodijo:

  • odpadna olja iz gospodinjstev, odpadna motorna olja …,
  • gradbeni odpadki, lepila, pesek iz mačjih stranišč
  • barve, topila, dezinfekcijska sredstva, kisline, lugi, rastlinska gnojila in škropiva, biocidi, strupi, zdravila,
  • trdni odpadki (plenice, damski vložki, paličice za uho, nogavice, čistilna volna, kosi tekstila, drobni plastični predmeti, papir, embalaža, črepinje, konzerve …),
  • organski odpadki, ostanki hrane iz gospodinjstev, čajne vrečke, pokošena trava, plevel z vrtov, deli živalskih trupel,
  • večja količina vroče vode,
  • neraztopljene snovi in usedline (kavna gošča, pepel …).

 

Odtok kuhinjskega umivalnika se najpogosteje zamaši zaradi maščobnih oblog.

V padavinsko kanalizacijo pa ne spada nič razen deževnice.

Dodatno je priporočljiv tudi redni letni pregled tesnjenja cevi, kontrola priključkov, zamenjava netesnih delov cevi z novimi ter čiščenje sifonov in priključkov po potrebi.

Pri čiščenju odtokov s kemikalijami pa upoštevajte, da agresivne kemikalije lahko poškodujejo cevi in tesnila, nevarne kemikalije pa bremenijo okolje.

 

Zamašene cevi – najbolj pogosta težava s kanalizacijo

Če boste upoštevali pravila, potem do zamašenih cevi in izliva onesnažene vode po prostorih vašega doma ne bi smelo priti. Kljub temu je dobro, da znate hitro prepoznati znake, da je nekaj narobe s kanalizacijo. Prvi znak netesnosti so vlažni madeži, ki se pojavijo na stropu ali steni. Ukrepajte takoj, še preden začne kapljati s stropa!

Morda je napaka vsakdanja (zamakanje med robom kadi in stene) ali je vzrok netesna gumijasta cev pralnega stroja. To lahko sami popravite. Če pa je kaj resnejšega, naj težavo odpravi strokovnjak.

Če je vlažen madež skrit za pohištvom ali oblogo, ga ne boste opazili. Boste pa kmalu zaznali vonj po plesni in vlagi. Ne odlašajte, saj težava zanesljivo ne bo izginila sama od sebe, tudi če je ne vidite.

 

Kako preprečiti smrad po kanalizaciji?

V ceveh kanalizacije je zrak vedno onesnažen. Ne le, da nosi neprijetne vonjave, je tudi škodljiv zdravju. Pri vsakem priključku aparata je vgrajen vodni sifon, ki preprečuje vdor slabega zraka v prostor. Če se voda v sifonu posuši ali odteče, se v prostoru pojavi neprijeten vonj iz kanalizacije. Takrat morate ukrepati.

Če se vonj v stanovanju pojavi le takrat, ko nekaj dni ne uporabljate vode, je to pričakovano. Svetujemo, da vsak dan uporabljate vse pipe.

Najpogosteje se posuši sifon bideja, saj ima najnižji vodni stolpec. Vsak dan uporabljajte bide, pa ne bo težav.

Če je težava s talnim sifonom, je verjetno napaka v vgradnji, to boste težje odpravili brez gradbenih posegov. Talni sifon, preko katerega teče voda iz umivalnika, mora biti pretočen.

Možno je tudi, da se voda izsesa iz sifonov zaradi napačno izvedenih odduhov na vertikalni kanalizaciji, kar povzroča podtlak v kanalizaciji. To je možno enostavno odpraviti z vgradnjo lokalnih oddušnih ventilov.

 

Preberite tudi: KAKO ODPRAVITI OBIČAJNE TEŽAVE Z VODOVODNIMI SISTEMI
V primeru odtegovanja cevi in priključkov vedno uporabite WD-40 večnamenski izdelek 😉
Izdelke WD-40 lahko kupite v vseh specializiranih trgovinah: Merkur / Bauhaus / Obi / Petrol / …