Se soočate s problemom umazanega motornega prostora? Potem je tematika tokratnega BLOG-a kot nalašč za vas! In za to opravilo dejansko ne potrebujete nobenega posebnega strokovnjaka ampak lahko to opravite kar sami. Glede na ponudbo orodja, ki jo imamo danes na trgu lahko mirno rečemo, da so dnevi, ko ste umazanijo čistili samo s krpo že davno mimo. Torej kako očistiti motorni prostor? Tako, da sledite tem preprostim korakom:

PRIPRAVA MOTORNEGA PROSTORA NA ČIŠČENJE

Preden se lotite dejanskega čiščenja motornega prostora je pomembno, da ga dobro prej pripravite. Kako to storite? Tako, da ga predhodno očistite! Prva stvar, ki jo morate narediti je, da odstranite vso trenutno nesnago, ki leži pod pokrovom motorja – torej vse, kar ne bi smelo biti notri. Tu govorimo o raznih vejicah, listju, travi in ostalih “naplavin”, ki se naberejo notri med uporabljanjem avtomobila. Vse te stvari lahko tudi povzročijo škodo na dolgi rok.

ZAŠČITITE KAR JE TREBA ZAŠČITITI

To, da bo vaše čiščenje motornega prostora vključevalo vodo je logično kajne? No, slaba novica je ta, da lahko voda povzroči škodo na električnih delih ter uniči svečko ali dve. Vendar obstaja način kako to preprečiti:
Odstranite akumulator in ga očistite ločeno zunaj. Če želite to narediti boste morali odklopiti oba priključka akumulatorja. Nato je dobro prekriti tudi del okoli vžigalnih svečk in izpostavljene žice (vsaj tiste, ki so lahko dostopne) in sestavne dele. To najlažje storite tako, da okoli njih ovijete plastično vrečko ali pa izolir trak in s tem poskrbite, da so te komponente relativno dobro zavarovane pred vodo.

DEJANSKO ČIŠČENJE MOTORNEGA PROSTORA

Ko ste poskrbeli za čist motorni prostor, odklopili akumulator in zaščitili žice je čas za čiščenje. Vse kar morate storiti za optimalno čiščenje motornega prostora vašega avtomobila je:

Uporabite razmaščevalec!
Če se želite znebiti umazanije v motornem prostoru je najbolje, da uporabite dober razmaščevalec. Čeprav je na trgu veliko dobrih razmaščevalcev, vam mi seveda priporočamo preverjenega – WD-40 hitro delujoči razmaščevalec
Ta hitro delujoči razmaščevalec bo poskrbel, da se bo umazanija hitro razmastila in na vašem motorju ne bo ostankov. Pri nanašanju razmaščevalca bodite previdni, da ga ne nanašate na barvane dele motornega prostora saj lahko poškoduje barvo. Pri uporabi izdelkov vedno upoštevajte smernice proizvajalcev.
WD-40 hitro delujoči razmaščevalec  deluje tako, da se zažre v umazanijo in maščobo vašega motorja. Bolj kot je motor umazan, več časa je treba posvetiti čiščenju. Ko nanesete razmaščevalec ga pustite na površini motorja 3 – 5 minut predno ga očistite. Pri čiščenju trdovratne umazanije si lahko pomagate tudi s krtačo s ščetinami, pomembno pa je, da ima ta krtača prilagodljivo palico, da lahko lažje dostopate do skritih kotičkov.

Po končanem drgnjenju lahko motorni prostor sperete z visokotlačnim čistilcem v kolikor pa imate na voljo tudi zračni kompresor pa iz motornega prostora še dobro spihate vse kaplje in ga na koncu še temeljito obrišete.

OPERITE KAR CEL AVTO

Ko ste končali s čiščenjem motornega prostora svetujemo, da operete kar še cel avto. Pranje takoj po uporabi razmaščevalca bo zagotovilo, da se spere še tiste majhne kapljice razmaščevalca, ki so našle svojo pot do barve karoserije. S pranjem motornega prostora boste tudi poškropili karoserijo in zato je dobro na koncu očistiti kar cel avtomobil.

ZAKLJUČEK

Ko poskrbite za čistočo motornega prostora in zunanjosti vašega avtomobila, snemite vrečke in izolir trak z žic, ki ste jih zaščitili pred pranjem in jih še dodatno zbrišite. Nato nazaj priklopite akumulator in to je to!
Ne pozabite, da bo vaš avto deloval le tako dobro, kot ga vzdržujete!

Tak poseg čiščenja seveda ni čisto za vsakogar zato, če se ne počutite zmožne, da to opravite sami se raje obrnite na strokovnjaka.

 

Izdelek, ki ga priporočamo v tem zapisu:
WD-40 Specialisthitro delujoči razmaščevalec

Izdelek lahko kupite v trgovinah:
– Merkur: https://www.merkur.si/tehnicni-sprej-wd-specialist-razmascevalec-500-ml/
– KA3: https://www.ka3.si/dodatna-oprema/wd40