Avtomobili na daljinsko vodenje so vse bolj pogosta oblika zabave, vendar je treba pred nakupom prvega RC avtomobila veliko razmisliti. Ta priročnik bo raziskal tipe vozil, baterije, hitrost, zmogljivosti in še več.

Avtomobili na daljinsko vodenje so tekom let ZELO napredovali v smislu zanesljivosti in zmogljivosti. Tiste, prave daljinsko vodene avtomobile ne morete primerjati s tistimi, ki jih najdete na policah klasičnih trgovin. Takšne različice RC-jev – kot jih običajno imenujemo – lahko prebijejo zakonsko določeno omejitev hitrosti in pospešijo hitreje od Ferrarija. In tako kot vsaka dobra stvar, tudi avtomobili na daljinsko vodenje stanejo veliko denarja. Zaradi tega je lahko nakup enega od sodobnih RC nekoliko bolj zapleten.  Tukaj je vodnik za nakup avtomobila na daljinsko upravljanje.

POSPEŠEVANJE

Sodobni RC avtomobili so hitri. Po podatkih Guinnessovih rekordov je prilagojen RC avtomobil leta 2014 dosegel 325 km / h, kar je postavilo svetovni rekord. To je ZELO hitro! Čeprav bo vaš povprečni RC avtomobil naredil le delček te hitrosti, je enostavno najti modele, ki bodo dosegli hitrost 50 ali 60 km / h. Tudi hitrost 100 km/h bo ob razmeroma vitkem proračunu zelo dosegljiva.
Vendar pa naj maksimalna hitrost ne bo glavni cilj nakupa saj bo avto težko vodljiv, pa tudi poligonov za doseganje takih hitrosti pri nas ne boste našli zlahka. Priporočamo, da avtomobil v merilu 1/10, ki dosega hitrost nekje do 50km/h. To je  za začetek dovolj hitro in agilno, da lahko nudi veliko zabave po terenu.

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

VELIKOSTI

Avtomobili na daljinsko upravljanje se merjo kot delček glede na vozilo v polni velikosti. Tako je na primer 1/16 avtomobila ena šestnajstina dolžine, širine in višine pravega avtomobila ali tovornjaka, na katerem temelji. Ena najpogostejših lestvic je 1/10, čeprav se lahko avtomobili podvojijo na 1/5, takrat stvari postanejo zelo velike – in veliko dražje. Z nakupom bolj običajne velikosti imate običajno dostop do večje ponudbe nadomestnih delov (potrebovali jih boste).

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

 

ELEKTRO ALI NITRO POGON

Obstajata dve glavni vrsti pogona za RC stroje – baterije in nitro. Avtomobili na Nitro pogon uporabljajo miniaturne motorje z notranjim zgorevanjem (na primer tiste, ki se uporabljajo v kosilnicah ali motorjih), ki običajno potrebujejo posebno mešanico sestavljeno iz nitrometana, metanola in olja. Natančna mešanica se lahko spreminja glede na motor, poleg tega pa motorji zahtevajo vzdrževanje in servisiranje. Bodite pripravljeni, da si umažete roke. Nitro avtomobili so tudi veliko bolj hrupni od električnih in morda sosedom ne bo všeč vaša uporaba.
Trg se torej zelo usmerja v električne RC-je, ki so danes lahko hitrejši od nitro avtomobilov. RC baterije lahko stanejo 100 evrov ali več, vendar jih je vsaj zelo enostavno napolniti. Ko iščete električni daljinski upravljalnik, lahko naletite na besede “brušen” ali “brezkrtačen”. Nanaša se na majhne ogljikove bloke (ali ščetke) v motorjih. Na kratko povedano so brezkrtačni hitrejši, zato, če priporočamo, da izberete eno od teh. Če finance to dopuščajo seveda…

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

BATERIJE

Avtomobili na daljinsko vodenje imajo kar nekaj tehnologije zato so baterije pomemben del. Najcenejše baterije običajno uporabljajo nikelj-kovinsko-hidridno (NiMh) konstrukcijo. Stanejo lahko 30 evrov ali manj. In kot vse baterije se sčasoma razgradijo, čeprav so ponavadi precej dolgotrajne.

Toda trg RC avtomobilov hitro prehaja na litij-polimerne baterije ali LiPo. Običajno so dražje, lažje in lahko zadržijo več energije, kar se meri v mili amperskih urah ali mAh. Čim večje je število, tem bolje. Toda zmogljivost baterije ne določa, kako močna je. Za to morate pogledati napetost. Z višjo napetostjo se motor hitreje zavrti, zato ga lahko vozite hitreje, če predpostavimo, da lahko krmilnik in motor prevzameta višjo napetost.

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

Če vas vsi te podatki bolijo v možganih, predlagamo nakup avtomobila, ki je v kompletu opremljen z baterijo. Nato, če želite rezervno baterijo, kupite baterijo z enako napetostjo.

 

IZBIRA AVTOMOBILA

Tako kot pravi avtomobilski trg tudi avtomobilski trg daljinsko vodenih avtomobilov ponuja zastrašujoč izbor. Prva odločitev je, ali želite cestno ali terensko. Za večino ljudi bo terenski avto bolj ustrezal, ker omogoča, da ga vozite na več mestih. S cestnim avtomobilom boste hitrejši – zlasti po ovinkih, ker imajo pnevmatike običajno več oprijema – vendar morate najti velike površine gladkega betona (prazna parkirišča so idealna). 

Na področju terencev je kar nekaj glavnih oblik karoserije. Veliko komponent je enakih, toda različni avtomobili bodo imeli različne značilnosti. Na primer pošastni tovornjaki (monster trucks) in imajo pnevmatike zelo široke in široko podvozje. Večja širina pomeni, da so manj dovzetni za prevračanje.

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

Kot pri pravih avtomobilih tudi tu obstajajo križanci, na primer “truggy”, ki združuje buggy-ja in pošastnega tovornjaka. Če pa vas veseli premagovanje težkega terena pa je “crawler” serija kot zanalašč za vas. “Crawlerji” niso prehitri, temveč se osredotočajo na terenske sposobnosti. Ponavadi imajo dober hod vzmetenja in vrhunski 4WD pogon za spopadanje s kamenjem, blatom, hlodi in drugimi ovirami. “Crawlerji” dosegajo hitrosti približno 8km/h zato jih priporočamo tudi začetnikom, ki si ne želijo prevelike eksplozivnosti.

 

POGONA NA DVA ALI ŠTIRI KOLESA?

Pri dvokolesno gnanih avtomobilih je manj verjetno, da bodo poškodovali pogonski sklop, vsaj zato, ker je manj komponent, ki se zlomijo. Toda tudi z razmeroma osnovnim RC obstaja velika verjetnost, da bo avtomobil precej vrtel v prazno in izgubljal oprijem. Štirikolesni pogon ponuja nekoliko lažji nadzor, zlasti na terenu. Če pa vam je prioriteta “driftanje” pa priporočamo izbiro avtomobila z zadnjim pogonom.

 

 

REZERVNI DELI

Potrebovali jih boste! Sodobni RC-ji niso povsem nastavljeni in pozabljajo. Nekateri celo zahtevajo, da jih sestavite ali pobarvate, preden jih kupite. Seveda, različice RTR (pripravljene za zagon, kar je industrija, govorijo za vnaprej izdelane, tako da jih lahko odpakirate in začnete voziti) precej hitro od razpakiranja škatle do začetka.

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?

Toda ti hobiji RC avtomobilov tako dokaj hitri – zato so preprosto poškodovali. Da, tako sorazmerno preprosti modeli, ki pametno poskušajo razpršiti energijo trčenja, lahko pa nekaj kosov plastike naredi le toliko. Pri avtomobilih, ki tehtajo nekaj kilogramov in se hitro peljejo s hitrostjo 30, 40 ali 50 km / h – hitreje – je možnost škode velika. Torej predpostavite, da boste, v proračunu za nakup nadomestnih bitov. Mnogi bodo želeli nadgraditi tudi svoj avtomobil. Lahko dobite novo karoserijo in kolesa ali okrepljeno vzmetenje. Lahko pa nekatere plastične komponente zamenjate s kovinskimi za večjo vzdržljivost. Pred nakupom preverite razpoložljivost delov na avtomobilu, če ga želite kupiti.

 

UPRABITE WD-40!

Tudi tukaj bodo izdelki WD-40 odlična pomoč! Glede na prah, vlago in ostalo umazanijo, ki se nabere pri uporabi priporočamo, da konektorje redno čistite z WD-40 čistilcom kontaktov!

Avtomobili na daljinsko vodenje: Kaj morate vedeti?