Avtoelektrika je nujna za zagon in pravilno delovanje vozila. Med glavne komponente avtoelektričnega sistema sodijo zaganjač, alternator in akumulator. Prav ti pa so največkrat glavni krivci za raznorazne zaplete v sodobnih avtomobilih polnih elektrike. Pomembno je, da napake čimprej odkrijemo ter jih,  še preden povzročijo večje in dražje okvare, tudi odpravimo.
Zbrali smo štiri najpogostejše znake, ki kažejo, da je del električnega sistema v vozilu nujen popravila.

 

1.) AVTOELEKTRIKA VPLIVA NA POČASNEJŠI ZAGON

Ko obrnete ključ, opazite, da se ta ne odziva tako hitro, kot bi se moral, sliši pa se nekakšen »klik«, morda »mletje«, ali pa – kar je še huje – ne zgodi se nič? Gre za težavo, ki lahko naznanja, da bo vaš avto v kratkem (ali pa je že) prenehal z delovanjem. Ne želimo vas strašiti, vendar so takšne situacije najverjetneje posledica slabega akumulatorja, slabega alternatorja, nepravilnega delovanja zaganjača ali celo svečk. Brez priklopa na diagnostično napravo točne in natančne okvare ne boste mogli napovedati.

Včasih pa se težava skriva tudi v kontaktih. Tu lahko na pomoč priskoči kar WD-40 ČISTILEC KONTAKTOV, ki hitro prodre v težko dostopne predele hkrati pa je zaradi hitrega sušenja primeren tudi za uporabo pri občutljivi električni opremi.

 

2.) BODITE POZORNI NA SVETILNOST LUČI

Ste v zadnjem času opazili, da je svetilnost armaturnih lučk, pa tudi žarometov slabša kot nekdaj? Če so vaši žarometi pravilno nastavljeni in spolirani, potem je razlog za slabšo svetilnost lahko v alternatorju. Naloga alternatorja je, da polni akumulator in napaja celotni električni sistem avtomobila takrat, ko je motor v obratovanju. Kadar alternator odpove, lahko na vozilu povzroči resne težave, še zlasti v bolj zapletenih električnih sistemih avtomobilov. Novejši avtomobili so namreč veliko bolj izpopolnjeni in vsebujejo zelo občutljive električne komponente. Slabša svetilnost žarometov je največkrat znak slabo delujočega alternatorja, ki ne more pravilno napajati akumulatorja, zato je v takšnih situacijah obisk servisne delavnice nujen. Tam uporabljamo sodobne diagnostične naprave, s katerimi lažje  in hitreje odkrijejo napake in jih tudi popravijo. Vedeti pa morate, da če so napake odkrite prepozno, lahko povzročijo nadaljnje okvare, s tem pa tudi večje stroške servisa.

 

3.) ODPOVED VAROVALK

Sistem varovalk v vašem avtomobilu je zasnovan tako, da preprečuje napetost in kratek stik. Njihova naloga je tudi, da pretrgajo tokokrog in ščitijo ranljive električne sisteme pred črpanjem preveč toka. Zgodi se, da varovalka odpove brez pravega razloga. V tem primeru jih je treba preprosto zamenjati. Če pa ista varovalka v kratkem ponovno odpove, gre verjetno za večje težave z električnim sistemom, za kar bo nujen strokovni pregled pri avtoelektričarju. Najverjetneje prihaja do napak v avtoelektriki oziroma prihaja do kratkega stika, to pa je treba čimprej odpraviti, da ni nadaljnje škode na vašem vozilu.

 

4.) VONJ PO ZAŽGANI PLASTIKI

Okvaro v sistemu avtoelektrike lahko prepoznamo tudi po vonju, ki spominja na zažgano plastiko. V takšnih primerih je nujno takoj prenehati z vožnjo. Gre za znak, da ima avtoelektrika neko napako oziroma je prišlo do kratkega stika, pogosto pa napako spremljajo še zatemnjene luči, nedelovanje varovalk in težave pri zagonu avtomobila.

 

Preberite si več o avtoelektriki na AMZS